VIDEO | Mesajul ambasadorului UE, Peter Michalko, de Ziua Europei: UE promovează valorile sale în cooperarea cu vecinii și partenerii, deoarece înțelege că aceste valori stau la baza dezvoltării, securității și prosperității

  • 09 Mai 2021 10:57
VIDEO | Mesajul ambasadorului UE, Peter Michalko, de Ziua Europei: UE promovează valorile sale în cooperarea cu vecinii și partenerii, deoarece înțelege că aceste valori stau la baza dezvoltării, securității și prosperității

Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, a adresat un mesaj cu prilejul Zilei Europei, marcate pe 9 mai.

„În fiecare an, pe 9 mai, marcăm declarația Schuman, care a fost punctul de plecare pentru Uniunea Europeană de astăzi. Cu 71 de ani în urmă a fost prezentată o nouă viziune a Europei care a pus capăt războaielor și conflictelor, violenței și inegalității și a făcut loc păcii și cooperării, respectului pentru drepturile omului și posibilităților pentru fiecare de a-și realiza potențialul”,  a declarat ambasadorul.  

El a subliniat că Uniunea Europeană promovează valorile sale în cooperarea cu vecinii și partenerii, deoarece înțelege că aceste valori stau la baza dezvoltării, securității și prosperității. Aceste valori stau și la baza Acordului de Asociere dintre UE și Republica Moldova. Democrația, drepturile omului și statul de drept sunt acele principii care conduc spre standardele europene și care vor deveni realitate în viața oamenilor din R. Moldova prin reforme ale sectoarelor cheie cum ar fi – reforma sectorului justiției și a economiei, pentru a crește exporturile, atrage investiții și a crea locuri de muncă mai multe și mai bine plătite, a subliniat Peter Michalko.

Șeful Delegației europene a amintit că UE este cel mai mare partener economic al R. Moldova, recepționând 70 % din exporturile moldovenești și oferind 80% din investițiile străine directe în economia statului. Uniunea Europeană este, de asemenea, cel mai mare susținător al R. Moldova prin asistența pentru dezvoltare, cu peste 1 miliard de auro acordați prin granturi în ultimii zece ani și peste 1000 de proiecte implementate de statele membre ale UE. Cu reforme reale, cetățenii pot vede mai multă prosperitate și dezvoltare a orașelor și localităților R. Moldova, a punctat Peter Michalko.

Oficialul european a amintit de susținerea europeană în combaterea pandemiei, printr-un sprijin financiar fără precedent, ajutoare pentru sistemul de sănătate, vaccinuri, precum și pentru  sectorul de afaceri. Au fost mobilizate peste 127 de milioane de euro pentru sprijin concret cetățenilor R. Moldova.

Ambasadorul european a menționat că în alegerile din R. Moldova oamenii și-au exprimat voința pentru reforme și lupta împotriva corupției, acordând un mandat istoric puternic președintelui Maia Sandu. UE monitorizează evoluțiile și se așteaptă la alegeri parlamentare libere și corecte. Oamenii, stăpânii țării lor, vor decide cum va arăta noul parlament, care ar trebui să sprijini un guvern dedicat pentru reformele așteptate de cetățeni.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
22,74
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:5,66 m/s
Fri
21
Sat
23
Sun
25
Mon
27
Tue
28
Arhivă Radio Chișinău