VIDEO | Mărturia unui supraviețuitor al atacului de la Londra: „Nu am avut timp să mă feresc. Eram îngrozit”

  • 25 Martie 2017 11:42
VIDEO | Mărturia unui supraviețuitor al atacului de la Londra: „Nu am avut timp să mă feresc. Eram îngrozit”

Anchetă extinsă în cazul atentatului de miercuri, de la Parlamentul britanic, în care a fost rănită grav și o româncă. Polițiștii au făcut azi-noapte încă două arestări. Vor să afle dacă autorul atacului a fost instruit sau a primit ordine de la o organizație teroristă. Între timp, încep să apară și mărturiile emoționante ale celor care au supraviețuit atacului din inima Londrei.

„S-a îndreptat către trotuar și a început să lovească oamenii care apăreau în fața mașinii. Când mi-am dat seama, mașina se afla la doar un metru depărtare, așa că nu am avut timp să mă feresc. Am încercat să mă apăr cum am putut. Am întins brațele și mașina m-a rostogolit”, povestește Francisco Lopes, supraviețuitor al atentatului.

Este mărturia emoționantă a unui portughez care se afla pe podul Westminster în momentul atacului. Nici acum nu-i vine să creadă cât de aproape a fost de moarte, scrie Digi24.

„Eram îngrozit, pentru că mă temeam pentru viața mea, nu voiam să mor”, adaugă el.

Între timp, presa din Regat a dat publicității fotografii din momentul atacului de la Parlament, unde un polițist a fost ucis. În imagini se vede cum agresorul, îmbrăcat în negru, este deja prăbușit după ce a fost lovit de gloanțe, în timp ce agentul Keith Palmer este în picioare, cu spatele. Apoi, într-o altă fotografie, este surprins căzut la pământ.

Jurnaliști britanici au dat publicității și imagini cu evacuarea premierului Theresa May din clădirea Parlamentului, în timp ce afară atacatorul provocase haos. Șefa Guvernului este scoasă în grabă într-o curte interioară a palatului Westminster. Agenții de pază ezită să o urce în mașina sa oficială, un Jaguar. Pentru o clipă au vrut să folosească un Land Rover, apoi au ales primul autoturism. Din înregistrare este evidentă tensiunea, pentru că în exteriorul palatului se auzeau împușcături.

Autoritățile au făcut apel la public să contacteze poliția și să ofere orice amănunt despre teroristul din Londra.

Trebuie să înțelegeți determinarea noastră de a descoperi dacă el (n. red. - teroristul) a acționat în totalitate singur, inspirat probabil de propaganda teroristă, sau dacă alții l-au încurajat, susținut sau îndrumat. Până acum, în timpul investigației și a acțiunilor sub acoperire, au fost efectuate alte două arestări semnificative peste noapte, una în West Midland și alta în nord-vest”, a spus Mark Rowley, comisar adjunct al Poliției din Londra.

Despre eventualii complici ai teroristului se dau puține amănunte. Poliția anchetează 11 persoane, majoritatea din regiunea orașului Birmingham. De acolo ar fi plecat teroristul cu mașina închiriată, iar după un drum de aproape 200 de kilometri a comis atacul de pe podul Westminster.

Despre Khalid Masood se mai știe că ar avea trei copii, a locuit în mai multe localități, printre care și Londra, iar mama sa trăiește într-o localitate din Țara Galilor, unde are o mică afacere cu țesături de mână.

Presa a publicat și ultima fotografie în care apare polițistul ucis în atacul de la Londra, imagine care a produs emoție în lumea întreagă. Agentul a fost surprins de o turistă din Statele Unite, cu doar trei sferturi de oră înainte ca acesta să fie înjunghiat de teroristul Khalid Masood, în fața Parlamentului britanic. În vârstă de 48 de ani, polițistul este unul dintre cei patru oameni uciși de teroristul care a acționat în numele grupării Stat Islamic.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
19,24
Câțiva nori
Umiditate:55 %
Vint:5,14 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău