VIDEO| Marea Britanie: Parlamentul s-a redeschis după alegeri cu discursul reginei Elisabeta a II-a

  • 11 Mai 2021 16:25
VIDEO| Marea Britanie: Parlamentul s-a redeschis după alegeri cu discursul reginei Elisabeta a II-a

Parlamentul britanic și-a redeschis în mod oficial lucrările marți după alegerile desfășurate săptămâna trecută în Anglia, Scoția și Țara Galilor, startul noii sesiuni fiind dat, conform tradiției, de discursul reginei Elisabeta a II-a, relatează dpa.

Suverana a menționat câteva dintre proiectele de legi ce vor fi propuse de guvernul premierului Boris Johnson, printre care cele care stabilesc ținte de mediu obligatorii, își propun să combată 'activitatea ostilă' a altor state, acordă prerogative sporite guvernului local din Irlanda de Nord, precum și reformele imigrației.

Regina a confirmat că va fi reintrodus proiectul de lege controversat care va acorda poliției mai multe puteri în fața protestatarilor.

Anunțând aceste proiecte, Elisabeta a II-a a spus: 'Prioritatea guvernului meu este să asigure o revenire națională din pandemie care să facă Regatul Unit mai puternic, mai sănătos și mai prosper decât înainte'.

 



'Pentru a realiza aceasta, guvernul meu va egaliza oportunitățile peste tot în Marea Britanie, va susține locurile de muncă, afacerile și creșterea economică și va combate impactul pandemiei asupra serviciilor publice'.

'Guvernul meu va continua să ofere ajutor acolo unde acesta are cel mai mare impact asupra reducerii sărăciei și atenuării suferinței umane. Guvernul meu va susține drepturile omului și democrația peste tot în lume. Va promova un efort global de a aduce la școală 40 milioane de fete în lume', a mai spus suverana la finalul discursului.

Cunoscut drept 'Discursul Reginei', acesta expune proiectele legislative pe care guvernul își propune să le pună în dezbatere și să le facă adoptate în următoarele șase luni.

Evenimentul este însoțit în mod obișnuit de o ceremonie extravagantă, în care regina poartă mantia regală, coroană și sosește la Parlament într-o caleașcă.

Însă în acest an, în condițiile pandemiei, ceremonialul a fost mai puțin grandios și cu o participare mai redusă. Regina a purtat o rochie de zi de culoarea lavandei, cu pălărie asortată, mănuși albe, o geantă neagră și pantofi de aceeași culoare, dar nu și mască de protecție.

Ea a sosit și a plecat de la Parlament într-un automobil și a fost însoțită de fiul său cel mare, prințul moștenitor Charles. Acestuia i s-a alăturat soția sa, Camilla, ducesă de Cornwall, iar cei doi au stat așezați în stânga reginei în timpul discursului.

Acesta a fost primul eveniment public major la care a luat parte regina după decesul și funeraliile soțului său, prințul Philip, luna trecută, și a 67-a ocazie în care Elisabeta a II-a a deschis sesiunea parlamentară.

În acest an, din cauza regulilor de distanțare socială, în sală au fost prezente în jur de 100 de persoane, față de cifra obișnuită de 600.

În timpul evenimentului, parlamentarii au stat în galeria regală, distanțați, și au urmărit-o pe regină trecând printre ei înainte de a rosti discursul din Camera Lorzilor.

După ce regina i-a convocat pe parlamentari să-i asculte discursul, premierul Boris Johnson, ministrul de interne Priti Patel și liderul opoziției laburiste, Keir Starmer, au fost printre cei în număr limitat cărora li s-a permis să-l audieze din interiorul Camerei.

După ce a încheiat discursul, regina a fost condusă afară de prințul Charles, Camilla urmându-i. Suverana a părăsit Westminster separat de fiul și nora sa, iar parlamentarii au revenit apoi în Camera Comunelor.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:83 %
Vint:6,17 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16

Ultimele știri

Arhivă Radio Chișinău