VIDEO | Manifestații în semn de solidaritate cu Ucraina în lumea întreagă (sinteza AFP)

  • 27 Februarie 2022 22:57
VIDEO | Manifestații în semn de solidaritate cu Ucraina în lumea întreagă (sinteza AFP)

"Opriți războiul!", "Opriți-l pe Putin!": de la Berlin la Praga, trecând prin Madrid și Vilnius sute de mii de persoane, arborând culorile galben și albastru ale drapelului Ucrainei, au defilat duminică în Europa pentru a denunța invazia rusă și a-și exprima temerea de o extindere a conflictului, relatează AFP într-o amplă sinteză, potrivit AGERPRES.

Numai în capitala germană, cel puțin 100.000 de persoane - conform poliției - s-au reunit în centrul Berlinului, 70.000 la Praga, 40.000 la Madrid, 15.000 la Amsterdam și 10.000 la Copenhaga.

La Berlin, mobilizarea a fost de cinci ori mai mare decât se așteptau organizatorii, mărturisind emoția suscitată de războiul în Ucraina, care trezește amintiri sumbre în această metropolă, epicentrul Războiului rece până în 1990.

Aproape 10.000 de persoane au participat duminică la o manifestație de susținere a Ucrainei în fața ambasadei ruse la Copenhaga. "Voi toți și întreaga Europă sunteți amenințați de Rusia", a lansat șefa guvernului danez, Mette Frederiksen, care era și ea prezentă.

La Vilnius, în Lituania, sute de manifestanți au mărșăluit, scandând "Glorie Ucrainei!". "Frații noștri ucraineni nu ne-ar ierta tăcerea", a declarat jurnaliștilor șefa opoziției belaruse Svetlana Tihanovskaia, care trăiește în exil în Lituania.

Pe străzile Atenei, unde cel puțin 1.000 de persoane se adunaseră, Evghenia Rodionova, o ucraineancă de 40 de ani, nu-și ascunde teama, afirmând că Putin trebuie oprit acum la Kiev pentru a-l împiedica să atace și alte orașe în Europa.

Manifestații similare s-au desfășurat la Roma, Paris, Amsterdam, Barcelona, Bilbao, Podgorica și Tel Aviv, dar și în Ecuador, unde un mic grup de protestatari au agitat pancarte cu inscripția "Putin, asasin!" în fața ambasadei ruse.

Chiar și în Irak, câteva zeci de expați ucraineni s-au reunit în fața unei clădiri a ONU la Erbil, în Kurdistan. "Opriți războiul!" se putea citi pe o pancartă agitată de două tinere. Pe o alta era inscripționat:"Suntem mândri de armata ucraineană!".

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău