VIDEO LIVETEXT | Protestul PAS s-a încheiat. Maia Sandu: Noi am venim să le spunem că nu vrem conducători mincinoși și incompetenți. Vrem să trăim în siguranță, iar statul să-și ajute cetățenii în timpul grele

  • 16 August 2020 12:27
VIDEO LIVETEXT | Protestul PAS s-a încheiat. Maia Sandu: Noi am venim să le spunem că nu vrem conducători mincinoși și incompetenți. Vrem să trăim în siguranță, iar statul să-și ajute cetățenii în timpul grele

UPDATE 12:25 Protestul PAS s-a încheiat. Președinta formațiunii, Maia Sandu l-a acuzat pe Igor Dodon că încearcă să readucă sistemul de oprimare a lui Plahotniuc. „Ceea ce vedem de la această guvernare este doar atacuri, critică, învinovățire și încercare de a ne speria. Aceasta guvernare nu a lăsat fermierii să intre în oraș, fermierii care hrănesc nu doar acest oraș, dar întreaga țară. Polițiștii lui Dodon umblă cu carnețelul și notează numerele tractoarelor celor care au ieșit la protest. Fiscul face controale la agenții economici care îndrăznesc să ceară socoteală guvernării. Primarii sunt amenințați, CNA îi vizitează de dimineață până în seară... Acum, când incompetența guvernării nu mai poate fi ascunsă, Dodon încearcă să-i sperie pe oameni. Își pun comisari noi în raioane, se pregătesc să se confrunte cu poporul. Noi am venim să le spunem că nu vrem conducători mincinoși și incompetenți. Vrem să trăim în siguranță, iar statul să-și ajute cetățenii în timpul grele. Timpul lor se apropie de sfârșit”. Ea a cerut convocarea Parlamentului care să voteze mai multe legi pentru ameliorarea situației în domeniul agricol și în sănătate.

UPDATE 12:10 Iurie Lozinschi, reprezentant diaspora, a cerut anularea carantinei obligatorii de 14 zile pentru cei care revin în R. Moldova. „De mai muți ani lucrez în Italia, m-am săturat să văd la guvernare cinovnici incompetenți și corupți până în măduva oaselor. M-am săturat de Dodan care după orice act de corupție răspunde că juca șah, că așa îi era strategia etc. N-ai făcut absolut nimic pentru oameni. Cei care au fost constrânși să-și lase familia să plece peste hotare, să ieșim la 1 noiembrie masiv să-l dăm jos pe Dodon”.
 
UPDATE 11:58 Deputatul Lilian Carp i-a acuzat pe cei de la guvernare de gestionarea proastă a crizei pandemice: „Prin incompetența lor ne țin copii acasă, nu pot să meargă la grădiniță, la școală… un pensionar trebuie să aleagă să cumpere o mască sau o pâine”. Totodată el a cerut convocarea Parlamentului care să adopte legile necesare redresării situației inclusiv în domeniul agricol. De la mare – la răcoare ! – au scandat protestatarii.
 
UPDATE 11:45 Vlad Șuleanschi, antreprenor: Mașinăria birocratică crede că antreprenorul lucrează pentru ei. Plătind milioane de lei în taxe, cred că merit și un pic de respect. Moldova e singurul stat care nu are niciun plan de susținere a antreprenorilor în pandemie. Au anunțat ceva la televizor, dar din cauza birocrației nu poți obține nimic. Am fost la Dodon să vedem ce se poate face pentru domeniu HoRe Ca, ne-au ascultat, au făcut fotografii cu noi, le-au pus pe Facebook și mai mult nimic. O guvernare care n-are nicio treabă cu oamenii simpli, cu antreprenorii mici.
 
UPDATE 11:35 Vladimir Bolea, deputat PAS: „Dacă nu vom face irigare, R. Moldova nu are viitor. Trebuie să investim în sistemul de irigare, dacă vrem agricultură performantă. Ca să aibă agricultorii asigurare, statul trebuie să creeze oportunități. Din cele patru companii de asigurare nici una nu asigură pentru secetă. De asemenea, e nevoie de o hotărâre de Guvern pentru compensarea salariilor. Nu vorbim de pomeni, statul să plătească TVA pe care o datorează agricultorilor. Reeșalonarea datoriilor pentru 2KR. Fără micii agricultori, satele nu au viitor, nu vor fi locuri de muncă. Fără sate, Moldova nu are viitor. Salvăm agricultura! – au scandat protestatarii.
 
UPDATE 11:25 Diana Crudu, producător agricol: „Credeam că sunt unul din tinerii ambițioși care s-au întors acasă de la studii să facă performanță, ieri am aflat de la ministru că suntem niște bețivani, oligarhi care se plimbă în jeepuri. Noi agricultorii n-avem fiecare câte un kuliocel din care să dăm salarii la 300 de mii de oameni care lucrează în agricultură și ratele la bancă. Dacă agricultura e un business e așa de bun, de ce vă investiți banii în televiziuni și vă rupeți capetele pentru Metalferos… Cel mai trist e că banii sunt, dar sunt pentru cumpăratul de voturi”.
 
Totodată, agricultorii continuă să protesteaze a cincea zi la intrarea în orașul Chișinău, în preajama Gării de Sud.
 
UPDATE 11:20 Igor Grosu prim-vicepreședinte PAS deputat: „Trecem prin timpuri grele, când medicii, profesorii, fermierii, vedem cât de greu trăiește acest popor și nesimțiți și deconectați sunt acei de la guvernare. Dodon trăiește în lumea lui, în lumea hoților. Cine n-a știut că anul acesta va fi greu pentru toți - pandemie, secetă, grindină? În loc să ajute omenii, Guvernul lui Dodon a dat vina pe noi toți, pe medici, pe agricultori că nu și-au asigurat roadele. De aceea nu mai putem răbda, să ieșim să ne cerem drepturile. Dacă Dodon n-a făcut nimic până acum oare cu ce se ocupă? Răspunsul e simplu – se ocupă cu hoțiile, a preluat toate schemele fostului stăpân Plahotniuc. Toți dictatorii o termină rău – fug sau ajung la pușcărie”.
 
Știrea inițială...
 
Partidul Acțiune și Solidaritate protestează astăzi, duminică 16 august, împotriva actualei guvernări, pe care o face responsabilă de criza sanitară, socială și din domeniu agricol. La manifestație, care are loc în Scuarul Teatrului de Operă și Balet din Chișinău, s-au adunat câteva sute de persoane, din Telenești, Hâncești, Rezina, Șoldănești și alte localități, cu pancarte „Opriți corupția”, Învingem corupția, oprim sărăcia”. Participanții la protest păstrează distanța socială și poartă măști, din cauza pandemiei.

Într-un briefing susținut la 12 august, președinta PAS, Maia Sandu a denunțat criza sanitară, problemele grave din sectorul agricol și faptul că guvernarea „ignoră durerile oamenilor”. Ea a spus că formațiunea își asumă angajamentul pentru acest protest și că vor fi respectate normele sanitare.

 

În contextul protestelor agricultorilor și a celora organizate de PAS și Platforma DA, în susținerea fermierilor, care vor avea loc astăzi, în Capitală și în țară, Poliția menționează că se va afla la datorie pentru a asigura, prioritar, siguranța participanților, precum și desfășurarea pașnică a evenimentelor.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:95 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău