VIDEO LIVETEXT/ Prezidențiale 2020: prezența la vot în timp real. Câți alegători au votat până la ora 21:00

  • 01 Noiembrie 2020 21:00
VIDEO LIVETEXT/ Prezidențiale 2020: prezența la vot în timp real. Câți alegători au votat până la ora 21:00

Până la ora 16:00, la alegerile prezidențiale din R.Moldova, au votat peste 927.000 de alegători sau circa 33% din numărul total al acestora

Peste 3 milioane 200 de mii de cetățeni cu drept de vot  din Rep. Moldova sunt chemați astăzi la urne pentru a-și alege președintele printre cei opt candidați care s-au înscris în competiția electorală.

Rata de participare la alegerile prezidențiale este mai mică decât la scrutinul prezidențial din 2016 și la cel parlamentar din 2019.

Astfel, până la ora 18.00, au participat la votare aproximativ 1,1 milioane de alegători, sau mai puțin de 40%, față de 47% la primul tur al alegerilor prezidențiale din 2016 și aproximativ 50 la sută la alegerile parlamentare din 2019, potrivit informațiilor prezentate de președintele Comisiei Electorale Centrale, Dorin Cimil, în cadrul unei conferințe de presă.

El i-a a îndemnat pe alegătorii din afara țării să respectele normele epidemiologice din statele respective. Dorin Cimil a precizat că birourile electorale pot decide prelungirea cu două ore a termenului votării, dacă la ora închiderii secției de votare mai sunt alegători care nu și-au exercitat acest drept.

Totodată, el a anunțat că până la ora 18.00 au votat aproximativ 14.000 de cetățeni din stânga Nistrului.

El a anunțat că până la această oră pe adresa CEC au fost depuse patru sesizări.

UPDATE 15:58 Până la ora 16:00, la alegerile prezidențiale din R.Moldova, au votat peste 927.000 de alegători sau circa 33% din numărul total al acestora.

UPDATE 15:25 Procesul de vot la alegerile prezidențiale în secțiile de votare din Republica Moldova și de peste hotare, se desfășoară în regim normal, fără incidente majore care să pună în pericol exercițiul electoral. Anunțul a fost făcut de președintele Comisiei Electorale Centrale, Dorin Cimil, la o conferință de presă.

Se atestă în continuare aglomerație la secțiile de votare din diaspora. Este vorba despre majoritatea secțiilor din țările Uniunii Europene: Belgia, Franța, Marea Britanie, Germania, Italia, Irlanda, România, Spania, Grecia, Danemarca, Portugalia, Elveția, Cehia și Olanda.

Secțiile de vot din China și Japonia și-au încheiat deja activitate. La Tokyo, potrivit datelor CEC, au votat 23 de cetățeni ai Republicii Moldova. Totodată, de curând s-au deschis, fără impedimente, secțiile de votare pe coasta estică a continentului nord-american.
CEC susține că a primit o contestație de un candidat despre pretinse acțiuni de transportare a alegătorilor în localitățile Varnița și Calfa, din raionul Anenii-Noi.

UPDATE 15:02 Peste 800  de mii de persoane au votat până la această oră în cadrul alegerilor prezidențiale care au loc astăzi în R. Moldova, ceea ce constituie aproximativ 30 la sută din numărul de alegători înscriși în listele de bază. Prezența la vot este mai mică decât în 2016, când rata de participare depășea 33 la sută, la aceeași oră.

În municipiul Chișinău au votat până la această oră peste 180 de mii de alegători.

Cei mai activi votanți sunt în Nordul R. Moldova.

Scrutinul se desfășoară în premieră în condiții neordinare legate de pandemia de Covid-19. Autoritățile au luat măsuri pentru a preveni răspândirea infecției, birourile electorale ale secțiilor de votare fiind dotate cu dezinfectanți și echipamente de protecție, inclusiv măști pentru alegători.

UPDATE 14:52 Peste 300 de incidente au fost raportate până la ora 14.00 de către observatorii Promo-LEX la alegerile prezidențiale din R. Moldova.

Au fost înregistrate 11 cazuri de prezență nejustificată a persoanelor neautorizate în apropierea secțiilor de votare, cele mai multe fiind în UTA Găgăuzia, potrivit observatorilor Promo-Lex.

De asemenea, au fost raportate nouă cazuri de oferire a recompenselor materiale sau bănești, în special, alegătorilor care vin din regiunea transnistreană. Totodată, au fost raportate 17 cazuri de transportare organizată a alegătorilor din stânga Nistrului.

Potrivit șefului misiunii Promo-LEX de observare a alegerilor, Pavel Postică, alegătorii sunt aduși cu autobuzele cu numere  de înmatriculate transnistrene.

Observatorii au raportat și 16 cazuri când s-au înregistrat deficiențe în funcționarea sistemului automatizat SIAS “Alegeri„. Mai mult, datele din actele de identitate ale alegătorilor în 13 cazuri nu au concis cu cele din sistem. 

Au fost raportate și cazuri de votare în grup, dar și de restricționare a accesului pentru observatori. Totodată, au fost înregistrate peste 20 de situații când măsurile de prevenire a cazurilor de infecție cu COVID-19 nu au fost respectate.

UPDATE 14:07 Peste 730 de mii de persoane au votat până la această oră în cadrul alegerilor prezidențiale care au loc astăzi în R. Moldova, ceea ce constituie aproape 26%  la sută din numărul de alegători înscriși în listele de bază. Prezența la vot este mai mică decât în 2016. 

În municipiul Chișinău au votat până la această oră peste 150 de mii de alegători.

Cei mai activi votanți sunt în Nordul R. Moldova. La Ocnița, și Dondușeni, unde s-au prezentat la urne 30% din alegători. La rezina au votat peste 28% din cei înscriși în listele electorale.

Scrutinul se desfășoară în premieră în condiții neordinare legate de pandemia de Covid-19. Autoritățile au luat măsuri pentru a preveni răspândirea infecției, birourile electorale ale secțiilor de votare fiind dotate cu dezinfectanți și echipamente de protecție, inclusiv măști pentru alegători.

UPDATE 14:00 Peste 40 de sesizări privind încălcările în ziua alegerilor au fost depuse la poliție de către concurenții electorali sau de către reprezentanți ai acestora. Cele mai multe încălcări se referă la transportarea organizată a alegătorilor la secția de vot.

În toate aceste sesizări, în afară de faptul că sunt scrise la indigo, aceleași poze sunt făcute și anexate la sesizări, dar care practic reflectă localități diferite. Înțeleg că se face ca să fie cât mai masiv sesizate autoritățile în vederea examinării faptelor. Însă rog să atragem o atenție deosebită și la calitatea materialelor care se anexează. Sunt eforturi depuse, și rugăm foarte mult ca poliția să nu fie sustrasă pentru acțiuni care nu există și respectiv să nu reușim să acționăm în alte situații care necesită prezența noastră.”, a declarat șeful adjunct al Inspectoratului General al Poliție, Marin Maxian.

UPDATE 13:02 Circa 592.000 de alegători sau 21,07 din numărul total au votat până la această oră la prezidențiale. 

UPDATE 12: 15 Procesul electoral decurge, în general, în regim normal, fără incidente majore, anunță Comisia Electorală Centrală, la cinci ore de la deschiderea secțiilor de vot.

Într-un briefing, președintele CEC, Dorin Cimil a vorbit despre incidentul din această dimineață la secția de votare din localitatea Varnița, Anenii Noi, când a fost blocat, din cauza unor altercații, accesul în secția de vot.

Până la ora 12:00, în secțiile din stânga Nistrului, au votat peste 6400 de alegători. Reprezentanții Asociației „Forța Veteranilor” au încercat să blocheze forțat trecerea unui automobil pe podul de la Rezina, cu bănuiala că ar fi transportarea organizată a alegătorilor. La Varnița, s-a blocat în mod intenționat accesul în secția de vot. În premieră, vor participa la alegeri persoanele deținute în două penitenciare din Bender, dar și persoanele dintr-un azil de bătrâni din localitatea Cocieri”, a spus Dorin Cimil.

În străinătate, până la ora 12:00 au votat peste 28 de mii de persoane. Toate secțiile de votare din Europa și Asia funcționează în regim normal. Cozi sunt la secțiile din Belgia, Franța, Marea Britanie, Irlanda, România și alte state. În curând, vor fi deschide celelalte 16 secții din Statele Unite și Canada.

UPDATE 12:02 Până la această oră, au votat circa 460.000 de alegători sau 16,4 la sută din totalul acestora.

UPDATE 12:00 Situația rămâne tensionată la Varnița, unde sunt deschise și secții de votare pentru cetățenii din stânga Nistrului. Reprezentanții poliției spun că au fost mai multe tentative de a bloca circulația în regiune și neagă că ar fi vorba despre transportarea organizată a cetățenilor la secțiile de vot.


UPDATE 11:10 Candidatul independent Igor Dodon, susținut de Partidul Socialiștilor, și-a exprimat opțiunea de vot la alegeri.
Astăzi am votat, ca de obicei, pentru un stat, pentru o Moldovă puternică, stabilă, pentru dezvoltarea economică, pentru păstrarea stabilității politice, am votat pentru echilibru în relațiile cu prietenii, cu partenerii noștri externi. Eu sunt ferm convins că Republica Moldova trebuie să se țină departe de haos”, a declarat Igor Dodon.

UPDATE 11:00 Peste 300 de mii de persoane au votat până la această oră în cadrul alegerilor prezidențiale care au loc astăzi în R. Moldova, ceea ce constituie peste 11 la sută din numărul de alegători înscriși în listele de bază.

În municipiul Chișinău au votat până la această oră peste 60 de mii de alegători.

Aproximativ 18 mii de persoane au votat până acum și în secțiile deschise peste hotare.

Cei mai activi votanți sunt în Nordul R. Moldova, la Ocnița și Dondușeni, unde s-au prezentat la urne 15%, la Edineț și la Rezina au votat peste 13%.

Scrutinul se desfășoară în premieră în condiții neordinare legate de pandemia de Covid-19. Autoritățile au luat măsuri pentru a preveni răspândirea infecției, birourile electorale ale secțiilor de votare fiind dotate cu dezinfectanți și echipamente de protecție, inclusiv măști pentru alegători.

UPDATE 10:30 Președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi, care este și lidera Partidului Socialiștilor, a declarat după exprimarea votului la alegeri că a votat pentru pace și liniște în țară și pentru un președinte care să unească cetățenii.

UPDATE 10:25 Candidata Partidului Șor la alegerile prezidențiale, Violeta Ivanov, a declarat la ieșirea din secția de votare din incinta Liceului Vasile Lupu, că a optat „pentru pensii și salarii”, pentru un trai decent al persoanelor în etate.

UPDATE 10:20 Candidatul Partidului Nostru (PN), Renato Usatîi, 
și-a oferit votul pentru o viață mai bună în Republica Moldova.
”Am votat ca cei care se află în diaspora să nu-și mai sărute copii prin Skype, dar să fie acasă alături de ei.”, a declarat Renato Usatîi.


UPDATE 10:15 Candidatul Platformei „Demnitate și Adevăr”, Andrei Năstase, a declarat după exercitarea dreptului la vot că are așteptări mari de la acest scrutin prezidențial deoarece prea multe șanse și oportunități au fost ratate pentru Republica Moldova. 

UPDATE 10:01 Până la ora 10.00 au votat 200 de mii de alegători sau 7.1% din total

UPDATE 09: 55 Misiunea de Observare a Alegerilor a Asociației Promo-Lex a înregistrat 64 de incidente electorale în primele două ore de la deschiderea secțiilor de votare și a prelucrat 36 dintre acestea, a anunțat șeful Misiunii, Pavel Postică.

El a declarat că cea mai mare îngrijorare trezește situația de la secțiile de votare pentru locuitorii din stânga Nistrului, unde există temeri privind transportarea organizată a alegătorilor, în pofida interdicțiilor.

Printre alte neregularități ale procesului electoral Pavel Postică a menționat cazuri de sigilare neconformă a urnelor de vot, întreruperea procesului de filmare, un caz de fotografiere a buletinului de vot, nerespectarea măsurilor de protecție împotriva Covid 19 și altele.

 

UPDATE 09:43 Candidatul Partidului „Unității Naționale”, Octavian Țîcu, a declarat presei că a votat pentru reîntregirea cu România și a îndemnat alegătorii și în special tinerii, să iasă masiv la vot și să nu se lase provocați în incidente, referindu-se la cazul de la Varnița.

 

UPDATE 09:30 Candidatul Partidului Liberal Democrat din Moldova la alegerile prezidențiale, Tudor Deliu, a votat în această dimineață pentru un președinte care să reprezinte întreg poporul Republicii Moldova.

UPDATE 09:07 Candidata Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) la alegerile prezidențiale, Maia Sandu, a votat în această dimineață pentru ordine în țară și pentru bunăstare.

La secția de vot din incinta Liceului Petru Rareș, ea a fost însoțită de mai mulți susținători. După votare, Maia Sandu, a îndemnat cetățenii de acasă și din diaspora să iasă la vot și să fie vigilenți la desfășurarea procesului electoral.

 

UPDATE 09:00 Peste 100 de mii de alegători au votat până la ora 9.00 la alegerile prezidențiale care se desfășoară astăzi sau 3.6% din total. 

UPDATE 08:52 La secția de votare din satul Varnița, la care votează și locuitori din regiunea transnistreană, au avut loc incidente și neînțelegeri. Potrivit poliției, câțiva localnici din Varnița au încercat să blocheze accesul unor locuitori din regiunea transnistreană la secția de vot. O persoană a folosit și gaz lacrimogen, spun reprezentanții poliției.

De asemenea, unii localnici au solicitat cetățenilor Republicii Moldova care vin să voteze din stânga Nistrului și testul la COVID-19, ceea ce este ilegal, potrivit reprezentanților poliției care au anunțat într-un briefing că această situație conflictuală a fost aplanată, iar accesul la vot este asigurat pentru toți cetățenii.

 

UPDATE 8:30 Dorin Chirtoacă și-a exprimat opțiunea de vot.
”Am votat pentru Unirea cu România și împotriva confiscării Republicii Moldova de către cei de la Kremlin prin manipulare, prin minciună, prin rețele de spionaj și prin neparticiparea noastră la vot.”, a declarat Dorin Chirtoacă.

UPDATE 08: 15 La 7:00 și-au început activitatea toate secțiile de vot din R. Moldova, iar în cele 42 de secții de vot pentru cetățenii din regiunea transnistreană, procesul de vot decurge normal, au anunțat, în cadrul unui briefing, reprezentanții Comisiei Electorale Centrale (CEC). 

UPDATE 08:00 Alegeri Prezidențiale 2020: Briefingul Comisiei Electorale Centrale 

UPDATE 07:30 Ion Chicu și-a exprimat opțiunea de vot

Este vorba, în ordinea înscrierii în buletinele de vot, de Renato Usatîi (PN), Andrei Năstase (Platforma DA), Tudor Deliu (PLDM), Igor Dodon (independent/susținut de PSRM), Violeta Ivanov (Partidul Șor), Maia Sandu (PAS), Octavian Țîcu (PUN) și Dorin Chirtoacă (Blocul Unirea).

Din totalul alegătorilor, 2, 8 milioane de cetățeni cu drept de vot sunt atribuiți pe unități teritorial-administrative (UTA), adică municipii și raioane. Potrivit datelor oficiale, în localitățile din stânga Nistrului sunt 249 de mii de alegători, iar fără reședință sau domiciliu sunt 230 de mii de cetățeni cu drept de vot.

Alegerile din 1 noiembrie 2020 sunt cel de-al patrulea exercițiu electoral de la declararea independenței Republicii Moldova, prin care cetățenii  își aleg prin vot direct președintele.

Totodată, acesta va fi al doilea scrutin prezidențial consecutiv după decizia Curții Constituționale din martie 2016 prin care s-a decis  revenirea la alegerea președintelui prin vot direct de către cetățeni. Primele două scrutine directe au fost în 1990 și 1996 când președinți au fost aleși Mircea Snegur (1990 – 1997), respectiv, Petru Lucinschi (1997 – 2001). Au urmat, cei doi șefi de stat aleși de Parlament, Vladimir Voronin (2001 – 2009) și Nicolae Timofti (2012 – 2016), iar între cei doi au fost trei președinți interimari: Mihai Ghimpu (2009 – 2010), Vlad Filat (2010) și Marian Lupu (2010 – 2012).

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colectia de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:2,06 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
11
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău