VIDEO Live de la conferința din Parlamentul European unde este abordat, în premieră, subiectul Unirii R.Moldova cu România

  • 05 Septembrie 2018 14:18
VIDEO Live de la conferința din Parlamentul European unde este abordat, în premieră, subiectul Unirii R.Moldova cu România

Problemele românilor din afara granițelor, inclusiv subiectul unirii R. Modova cu România, vor fi discutate astăzi în cadrul unei dezbateri organizate în premieră, în Parlamentul European. Conferința cu genericul  „România și regiunile istorice în anul centenar: Cultură, identitate, valori europene” este organizată de europarlamentarul din România, Mircea Diaconu, la inițiativa Platformei Unioniste “Acțiunea 2012”. Evenimentul a început la ora 14:00 și va dura până la ora 17:00.

La eveniment participă reprezentanți ai comunităților românești din regiunile istorice, Valea Timocului, Cernăuți, R. Moldova, precum și din Uniunea Europeană, reprezentanți ai mediului academic, politic și administrativ din România și Republica Moldova. Este un prim mare succes al mișcării unioniste în Parlamentul European,  potrivit lui George Simion, liderul platformei Unioniste ”Acțiunea 2012”

„Trebuie să facem pași concreți în direcția reîntregirii naționale și la nivelul instituțiilor europene. Din partea organizației pe care o reprezint, mai ales că am primit o nouă interdicție de a intra în R. Moldova, despre care nu știu foarte multe, și pentru că noi am fost victime ale unor abuzuri în ultima săptămână la granița de la Prut, vom solicita să nu se mai acorde nici un ajutor financiar guvernului R. Moldova până când drepturile unioniștilor, drepturile românilor nu sunt respectate”, a declarat George Simion. 

Conferința își propune să identifice principalele probleme ale comunităților românești din regiunile istorice și are un caracter simbolic, potrivit eurodeputatului Mircea Diaconu.

”Vom încerca să facem o radiografie a situației românilor care trăiesc în alte state decât România. Unii vor vorbi despre Unire, este unul dintre subiecte. Aici sunt veniți oameni și din Valea Timocului, din Bugeac, Valea Timocului, Moldova, Cernăuți. Mi se pare un lucru de greutate simbolică, în lumina a o sută de ani care au trecut peste națiunile noastre,  faptul că acest gen de discuție are loc aici la Parlamentul European. Să sperăm că va exista un viitor sănătos al acestui subiect”, a subliniat Mircea Diaconu.

Este primul eveniment în care subiectul românilor din afara granițelor, inclusiv cel al Unirii României cu R. Moldova, este discutat în Parlamentul European.

Autor: Ina Guțu

Tags

Alte Noutati

LIVE: De la ABC la BAC
Meteo Chișinău
14,24
Nori împrăștiați
Umiditate:77 %
Vint:6,69 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău