VIDEO LIVE | Ceremonie organizată cu prilejul Zilei Armatei României. Sunt programate mai multe evenimente
-
25 Octombrie 2019 10:05
La 25 octombrie este sărbătorită Ziua Armatei României.
Cu această ocazie, va fi arborat Drapelul național la sediile instituțiilor militare, se va ridica Marele Pavoaz la bordul navelor militare maritime și fluviale și vor fi organizate ceremonii militare și activități comemorative în garnizoanele din țară, în teatrele de operațiuni și în țările în care România are acreditați atașați ai Apărării, potrivit Ministerului Apărării de la București, citat de Agerpres.
Militarii români din teatrele de operațiuni sărbătoresc Ziua Armatei României prin organizarea unor ceremonii militare și a unor activități culturale și sportive, la care vor fi invitați și reprezentanți ai statelor partenere.
Armata României participă cu efective la diverse misiuni internaționale de sprijinire a păcii sau umanitare, și de combatere a terorismului. Misiunile sunt desfășurate sub egida NATO, UE și ONU, sau fac parte din angajamente de tip coaliție internațională.
În prezent, 1.222 de militari români sunt implicați în misiuni internaționale, sub egida NATO, UE, ONU, OSCE și tip coaliție, conform http://www.defense.ro/misiuni-internationale. Cel mai mare contingent, respectiv 775 de militari, este dislocat în Afganistan, sub egida NATO, în cadrul misiunii Resolute Support.
Prima acțiune de luptă a Armatei României în afara granițelor naționale, de după 1990, a început la 8 martie 1996, alături de contingente ale armatelor statelor membre NATO și partenere, în teatrul de operațiuni din Bosnia-Herțegovina, cu Batalionul 96 Geniu. În 2000, Armata României a început participarea la misiunea NATO KFOR din provincia Kosovo, cu personal de stat-major și, ulterior, cu subunități specializate, de nivel companie.
România a dislocat, în iulie 2002, în Afganistan, primul batalion de infanterie format din 405 militari, provenind din Batalionul 26 infanterie ''Neagoe Basarab'', sub comanda Forței Internaționale de Asistență pentru Securitate (ISAF), care la acea dată se afla sub comanda coaliției multinaționale care acționa în această țară în baza unei rezoluții a ONU. Luna iulie a anului 2003 a marcat începutul participării militare românești la operațiunea ''Iraqi Freedom''.
După 1990, 30 de militari români au murit în teatrele de operațiuni, iar alți peste 140 au fost răniți.
În 2010, cu prilejul Zilei Armatei României, a fost dezvelit, în Parcul Tineretului din Capitală, Monumentul Eroilor militari români căzuți la datorie.