VIDEO | La Chișinău s-a desfășurat Marșul Unirii

  • 02 Decembrie 2017 16:35
0%
00:00:00
00:00:00

La Chișinău s-a  desfășurat un marș dedicat celei de-a 99 aniversări a Marii Uniri. Participanții la Marșul Unirii au trecut pe străzile din Chișinău, au intonat imnul României și au cerut unirea. Evenimentul a fost organizat de Alianța pentru Centenar, reprezentată de mai multe organizații unioniste.

„Trăiască, trăiască și-nflorească Moldova, Ardealul și Țara Românească”
„România n-a avut graniță la Prut” sau „Basarabia, pământ românesc” – sunt câteva dintre lozincile pe care le-au scandat astăzi manifestanții de la Marșul Unirii.

Participanții la manifestație au mărșăluit pe mai multe străzi din Chișinău, având un traseu simbolic. Ei au pornit de la monumentul lui Ștefan cel Mare din centrul orașului, apoi au mers spre fosta clădire a Sfatului Țării, unde, la 27 martie 1918, s-a votat unirea Basarabiei cu România. La marș au luat parte persoane de toate vârstele.

Cei care ne-am adunat astăzi aici vrem să spunem că ne dorim reîntregirea țării. Ziua Națională a României are o însemnătate destul de mare pentru mine, am fost cu toții cândva o țară.

Eu simt românește și sunt profesor de istorie. Vin aici de mulți ani. ”

Unii dintre ei au trecut Prutul în mod special pentru a participa la Marșul Unirii. Este și cazul lui Adrian și al Valentinei, doi tineri care au venit de la București pentru a participa, la Chișinău, la manifestațiile dedicate unirii de la 1 decembrie 1918. Ei spun că au întâlnit în Basarabia mulți oameni care simt românește.

Este pentru prima oară când am venit în Republica Moldova și în Chișinău și am venit special pentru a sărbători 99 de ani de la Marea Unire. Mă bucur  că Basarabia simte românește.

La București se fac parade și așa mai departe. Aici mi se pare mult mai plăcut, oamenii par mai uniți”.

Manifestanții au primit de la organizatori panglici și drapele tricolore, dar și calendare cu personalitățile neamului românesc. Unul dintre organizatorii evenimentului , președintele asociației unioniste „ODIP”, Vlad Bilețchi.

Am îndemnat toată suflarea românească să vină aici și să sărbătorim ceea ce suntem, ceea ce nee reprezintă: tricolorul, limba română și apartenența noastră la românitate. Obiectivul nostru este o majoritate unionistă în 2018, și când spun majoritate, nu mă refer doar la cea din Parlament, dar vrem și la populația Republicii Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:9,77 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău