VIDEO | Jens Stoltenberg: NATO va invita oficial Suedia și Finlanda să se alăture Alianței

  • 29 Iunie 2022 07:49
VIDEO | Jens Stoltenberg: NATO va invita oficial Suedia și Finlanda să se alăture Alianței

Țările membre NATO, reunite la summitul de la Madrid, vor invita oficial, miercuri, Suedia și Finlanda să se alăture Alianței Nord-Atlantice după ridicarea vetoului privind aderarea de către Turcia marți seară, a anunțat în fața presei secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, transmite AFP, potrivit Agerpres.

"Sunt încântat să anunț că avem un acord care deschide calea pentru aderarea Finlandei și Suediei la NATO" și care răspunde "preocupărilor Turciei privind exporturile de arme și lupta împotriva terorismului", a adăugat Jens Stoltenberg.

Aderarea Finlandei și a Suediei la NATO, posibilă prin ridicarea dreptului de veto al Turciei, va face Alianța "mai puternică și mai sigură", a reacționat marți seară premierul britanic Boris Johnson. Este o "știre fantastică pentru începutul summitului NATO", a spus el pe Twitter."Aderarea Suediei și a Finlandei va face ca alianța noastră magnifică să fie mai puternică și mai sigură", a continuat el.

Turcia nu a cerut americanilor concesii pentru a accepta intrarea Finlandei și a Suediei în NATO, a asigurat marți un înalt oficial de la Casa Albă. Acordul la care s-a ajuns privind extinderea alianței militare va da "un impuls puternic" unității occidentale, a apreciat acest înalt oficial american, sub protecția anonimatului.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a obținut "cooperare deplină" din partea Finlandei și Suediei împotriva luptătorilor kurzi PKK și a aliaților acestora, a anunțat președinția turcă într-un comunicat dat publicității marți seara.

Turcia a fost de acord cu intrarea în NATO a celor două țări nordice după mai bine de trei ore de discuții marți la Madrid, în marja summit-ului."Turcia a obținut ceea ce a vrut", a spus președinția turcă în declarația sa. Acordul a fost semnat marți seara în fața camerelor de filmat de șefii diplomațiilor din cele trei țări.

Cele două țări candidate se angajează să "coopereze deplin cu Turcia în lupta" împotriva Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), considerat de Ankara și de aliații săi occidentali drept organizație teroristă, precum și împotriva mișcărilor afiliate acesteia, se precizează în acest text. Finlanda și Suedia se angajează, de asemenea, să "dea dovadă de solidaritate cu Turcia în lupta împotriva terorismului în toate formele sale". În mod similar, Finlanda și Suedia au convenit să nu "impună restricții sau embargouri asupra industriilor de apărare", a continuat președinția turcă.

Președinția turcă afirmă în continuare că cele două țări nordice vor lua "măsuri concrete pentru extrădarea teroriștilor criminali" de pe teritoriile lor și pentru "interzicerea activităților de strângere de fonduri și recrutare ale PKK și ale afiliaților săi".

Totodată, salută faptul că mișcarea predicatorului Fetullah Gülen, cu sediul în SUA și pe care președintele Erdogan o consideră responsabilă pentru tentativa de lovitură de stat din 2016, este recunoscută ca organizație teroristă, la fel ca PKK sau YPG. Consideră, de asemenea, că acesta este "un pas foarte important în dimensiunea internațională a luptei Turciei" împotriva terorismului.

Premierul suedez Magdalena Andersson a salutat decizia, afirmând că acordul Ankarei pentru aderare Suediei și Finlandei la NATO va consolida Alianța Nord-Atlantică."Angajamentul pentru aderarea deplină la NATO este, desigur, important pentru Suedia și Finlanda, dar este și un pas foarte important pentru NATO, deoarece țările noastre vor fi furnizori de securitate în cadrul NATO", a declarat Andersson într-un interviu acordat AFP.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:75 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău