VIDEO | Istorici: Convocarea Sfatului Țării, una dintre deciziile epocale ale elitelor basarabene

  • 05 Noiembrie 2017 15:21
VIDEO | Istorici: Convocarea Sfatului Țării, una dintre deciziile epocale ale elitelor basarabene

Convocarea Sfatului Țării în data de 21 noiembrie 1917 a fost una dintre cele mai importante decizii pentru Basarabia, din momentul ruperii de la patria mamă. Istoricii califică actul drept începutul autodeterminării acestui teritoriu.

Căderea regimului țarist a dus la o anarhie totală în Basarabia, iar elitele locale au simțit nevoia de convocare a unui organ suprem, pentru a gestiona viața internă din această provincie. Un factor decisiv în convocarea Sfatului Țării l-a avut Congresul Militarilor Moldoveni, transmite tvrmoldova.md.

Febra eliberării naționale a atins toate păturile sociale. Congrese au fost organizate de reprezentanții mai multor bresle și etnii conviețuitoare pe teritoriul Basarabiei.

Sfatul Țării a fost primul organ reprezentativ al Basarabiei care a urmat voința poporului. În acord cu populația, la 27 martie 1918, a fost posibilă votarea Unirii Basarabiei cu România.

TVR MOLDOVA și Radio Chișinău desfășoară campania „Sfatul Țării - 100 de ani de la înființare. File de istorie” un proiect ce își pune drept scop să informeze populația despre crearea primului organ legislativ al Basarabiei și despre importanța acestui eveniment în viața politică.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
8
Mon
7
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău