VIDEO INTERVIU | Peter Michalko: În prezent în Rep. Moldova sunt implementate peste 150 proiecte cu suportul Uniunii Europene

  • 09 Mai 2019 15:35
VIDEO INTERVIU | Peter Michalko: În prezent în Rep. Moldova sunt implementate peste 150 proiecte cu suportul Uniunii Europene

Uniunea Europeană va coopera cu orice guvern care va fi format la Chișinău, iar o majoritate parlamentară ar trebui creată fără persoane implicate în frauda bancară, a declarat șeful Delegației Uniunii Europene în Rep. Moldova, Peter Michalko, în cadrul unei emisiuni la Radio Chișinău.

Diplomatul a subliniat că regimul liberalizat de vize și accesul mărfurilor moldovenești pe piața comunitară sunt principalele beneficii pentru cetățeni de pe urma asocierii Rep. Moldova cu Uniunea Europeană.

Peter Michalko a subliniat că grație Acordului de asociere cu Uniunea Europeană și Acordului de liber schimb cetățenii Rep. Moldova au obținut posibilitatea de a circula liber în țările europene și a devenit posibil exportul mărfurilor moldovenești pe piața comunitară. Diplomatul a spus în cadrul emisiunii ”Alternativa Europeană” de la Radio Chișinău că în prezent în Rep. Moldova sunt implementate peste 150 proiecte cu suportul Uniunii Europene:

Produse din Republica Moldova pot să fie exportate pe cea mai puternică piață din lume – a Uniunii Europene. Aceste exporturi cresc. Asta înseamnă că produsele moldovenești sunt de calitate, și-au găsit clienți, cumpărători și există încă potențial pentru creșterea mai departe.

Potrivit oficialului european, Rep. Moldova trebuie să continue efortul și reformele în domenii precum statul de drept, independența justiției și funcționarea instituțiilor statului. Uniunea Europeană va coopera cu orice guvern care va fi format la Chișinău, iar o majoritate parlamentară ar trebui să fie creată fără anumite metode netransparente și fără persoane care au fost implicate în frauda bancară, a mai spus Peter Michalko:

 „Noi vom coopera cu orice guvern care va fi format pe baza rezultatelor alegerilor, fără niște metode netransparente, să nu fie bazată pe oameni care au fost parte la frauda bancară. Frauda bancară care a dăunat atât de mult Moldovei, cetățenilor Moldovei, economiei și este important ca persoanele care au fost implicate în frauda bancară trebuie să fie pedepsite și, desigur, banii trebuie să fie recuperați”.

Diplomatul a mai menționat că în zilele de sâmbătă și duminică, pe 11 și 12 mai în Grădina Publică Ștefan cel Mare și Sfânt din Chișinău va fi inaugurat Orășelul European, unde vor fi amenajate standuri cu prezentarea economiei, culturii țărilor europene,inclusiv a bucătăriei acestor popoare. Totodată va avea loc un concert dedicat sărbătorii Europei și va fi amenajată o zonă pentru tineret. Tot cu acest prilej, va fi prezentat un concert de jazz și va avea loc un festival al filmelor europene.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
20,24
Cer fragmentat
Umiditate:68 %
Vint:4,63 m/s
Sun
15
Mon
10
Tue
10
Wed
8
Thu
10

Curs oficial BNM 18 Septembrie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 20.7694 -0.0000
USD 17.6521 -0.0000
RON 4.1969 -0.0000
UAH 0.6611 -0.0000
RUB 0.2435 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău