VIDEO | Închisoarea din Kabul unde foștii deținuți, eliberați de talibani, au devenit gardieni

  • 25 Septembrie 2021 18:10
VIDEO | Închisoarea din Kabul unde foștii deținuți, eliberați de talibani, au devenit gardieni

Unul dintre momentele cheie ale luptei pentru Kabul a fost cel în care talibanii au eliberat mii de deținuți din închisoarea principală a orașului. Acum, unii dintre cei eliberați din închisoarea Pul-e-Charkhi au devenit angajați ai acesteia, relatează BBC, citat de DIGI24.

Printrdeținuții eliberați au fost și talibani și membri ai organizației teroristStat Islamic.

A fost o detențidură. Locul plin dgândaci și murdar. Și-au lăsat aici toatposesiunile, sunt încă rufpuspsfoară, la uscat. Când s-au deschis porțile, au fugit pur și simplu”, relatează Jeremy Bowen, editor BBC pentru Orientul Mijlociu, cara vizitat închisoarea, notează sursa citată.

Au fugit și paznicii, iar talibanii au preluat controlul asupra Pul-e-Charkhi.

Acum, unii dintrcei deținuți aici au devenit la rândul lor gardieni. Unul dintre eestHafizullah, cara stat 10 ani după gratii.

Spuncă a fost bătut și torturat în perioada în cara fost închis. S-a alăturat talibanilor după un atac asupra satului în cartrăia.

Ne-au atacat și ne-au ucis copiii. Au venit la minacasă, au luat Coranul și l-au rupt. Sufletul meu nu a putut accepta asta. Erau afgani și americani”, spune el.

Dar și talibanii au atăcat sălbatic atât civili, cât și militari.

Mai multmișcări dgherilă au avut legături strânsdupă cmembrii lor au ajuns în închisoare, dându-lo nouă identitatși, posibil, o dorință mai marda învinge. Probabil s-a întâmplat la fel și în această închisoare”, relatează Jeremy Bowen.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojuranl Chișinău
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău