VIDEO | Încercările disperate, dar fără succes, ale unui urangutan de a opri buldozerul care-i distruge pădurea

  • 20 Aprilie 2019 18:58
VIDEO | Încercările disperate, dar fără succes, ale unui urangutan de a opri buldozerul care-i distruge pădurea

În noul documentar BBC, prezentat de Sir David Attenborough, despre schimbările climatice, „Climate Change: The Facts“, sunt prezentate imagini înduioșătoare cu un urangutan care pare că vrea să se lupte cu un buldozer care ridică copacii tăiați din junglă, unde animalul avea casa.

Imaginile cu urangutanul filmat în Borneo, Indonezia, în timp ce se lupta cu un buldozer care-i defrișa pădurea, apar în noul documentar al lui David Attenborough,„Climate Change: The Facts“, trezind reacții de revoltă și emoție printre internauți. În filmare, urangutanul e surprins cum încearcă să-i alunge pe oamenii veniți să-i distrugă habitatul, dar eforturile sale eșuează, relatează Adevărul.

Multe specii de urangutani pe cale de dispariție

Imaginile au fost surprinse în 2013, iar anul trecut au fost date publicității de o organizație care luptă pentru salvarea urangutanilor.

Activiștii atrăgeau atunci atenția că numărul acestor mamifere a scăzut dramatic în Indonezia din cauza defrișărilor. În proaspătul lansat documentar de către BBC, Attenborough subliniază că extinderea rapidă a plantațiilor de palmieri a condus la despăduriri pe scară largă și la scăderea populațiilor de urangutani.   

Potrivit unui studiu, din 2018, realizat de World Wide Fund (WWF), acum 100 de ani erau în total 230.000 de urangutani de Borneo (de pe insula cu același nume), însă, în prezent, mai sunt numai 104.700, ceea ce face specia una pe cale de dispariție. În schimb, urangutanii de Sumatran, de pe insula Sumatra din Indonezia mai sunt numai 7.500, iar specia este critic pe cale de dispariție. De asemenea, urangutanii de Tapanuli, de pe insula Sumatra, sunt cei mai amenințați cu dispariția, fiind numai 800 de exemplare în sălbăticie.

Palmierii iau locul pădurilor tropicale

În documentarul de o oră, jurnalistul și activistul în vârstă de 92 de ani, alături de echipa sa de experți, prezintă efectele nocive pe care le are asupra planetei schimbările climatice. Aceștia arată cum zonele întinse de păduri tropicale au fost arse pentru a fi înlocuite cu plantații de ulei de palmier – din cauza unei cereri tot mai mare a consumatorilor pentru acest produs (folosit în diverse consumabile, de la săpun la chipsuri). Iar atunci când pădurile vechi de secole sunt tăiate, eliberând CO2 în atmosferă, planeta se încălzește într-un ritm accelerat.

„La acest ritm de încălzire riscăm un viitor devastator“, spune Sir David Attenborough. „Știința ne arată că sunt necesare acțiuni urgente. Ce se întâmplă acum și în următorii câțiva ani va afecta profund următorii mii de ani. Ne confruntăm cu un dezastru provocat de om la scară globală. S-ar putea suna înfricoșător, dar dovezile științifice ne arată că, dacă nu luăm măsuri drastice în următorul deceniu, ne-am putea confrunta cu daune ireversibile asupra lumii naturale și prăbușirea societății noastre“, a mai spus acesta în documentarul, care face parte din seria „Planeta noastră contează“ .

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
12
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:2,6 m/s
Tue
12
Wed
13
Thu
15
Fri
16
Sat
14

Curs oficial BNM 25 Mai 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.2923 -0.2119
USD 17.6937 -0.0608
RON 3.9835 -0.0437
UAH 0.6623 -0.0017
RUB 0.2465 -0.0042
Arhivă Radio Chișinău