VIDEO | Incendiile forestiere din sudul Turciei au ajuns în stațiunile turistice: mai multe hoteluri din Marmaris au fost evacuate

  • 29 Iulie 2021 17:23
VIDEO | Incendiile forestiere din sudul Turciei au ajuns în stațiunile turistice: mai multe hoteluri din Marmaris au fost evacuate

Trei persoane au murit în urma unui incendiu forestier masiv care continua să ardă și joi, pentru a doua zi consecutiv, în sudul Turciei, aproape de stațiunile tustice frecventate de români. Joi după amiază, flăcările au ajuns în apropierea hotelurilor din Marmaris și, potrivit presei locale, acestea au fost evacuate, în timp ce pompierii au intervenit în forță pentru a ține sub control incendiul masiv, scrie Digi24.ro.

În zonă au fost trimise mai multe echipaje de intervenție ale autorităților forestiere, dar și elicoptere. Marmaris este una dintre cele mai populare destinații turistice ale Turciei, fiind și pe lista de prefetințe ale românilor, transmite sursa citată.

Trei morți în incendiile din sudul Turciei

Autoritățile centrale din Turcia au intervenit pentru a salva persoanele aflate în pericol și pentru a stinge focarul, potrivit Reuters. Peste 100 de persoane au necesitat evacuare, îngrijiri medicale sau au fost afectate de pagube materiale cauzate de incendiu.

Vremea caniculară și vântul puternic au făcut ca flăcările să se răspândească pe teritoriul orașului Manavgat, situat la o distanță de 75 de kilometri est de stațiunea Antalya, precum și în satele din apropiere. Mai multe zone rezidențiale au fost evacuate miercuri.

Ministrul Agriculturii, Bekir Pakdemirli, a spus joi că un bărbat în vârstă de 82 de ani a fost găsit decedat în timpul operațiunilor de evacuare din districtul Kepezbeleni, situat la 16 kilometri nord-est de Manavgat. Un grup de 10 persoane au fost salvate după ce au rămas blocate pe o ambarcațiune în apropierea barajului Oymapinar.

Bekir Pakdemirli a menționat ulterior că alte două persoane au fost găsite decedate în districtul Degirmenli din Antalya, la circa 20 de kilometri est de Manavgat, adăugând că eforturile depuse pentru a stinge flăcările continuă.

Agenția turcă pentru situații de urgență (AFAD) a precizat că 122 de persoane au avut de suferit de pe urma incendiului, iar 58 dintre acestea au necesitat îngrijiri medicale.

Agenția a adăugat că o aeronavă, o dronă, 19 elicoptere, circa 250 de vehicule și 960 de membri ai echipelor de intervenție au luat parte la operațiunile desfășurate pentru a ține incendiul sub control, iar Semiluna Roșie din Turcia a trimis personal și alimente în regiune.

„Locuințele situate în regiuni care ar putea fi afectate de incendii au fost evacuate. Mai multe locuințe, birouri, ferme, câmpuri agricole, sere și vehicule au fost distruse de flăcări”, a transmis AFAD într-un comunicat.

Autoritățile turce au evacuat 18 sate și districte din Antalya, iar alte 16 sate au fost evacuate în provinciile învecinate Adana și Mersin, unde continuau eforturile de stingere a unor focare separate, a spus ministrul Pakdemirli.

Televiziunile au prezentat imagini cu clădiri rezidențiale pârjolite și oameni care fugeau peste câmpuri în timp ce pompierii, asistați de elicoptere, se luptau să stingă flăcările.

Sudul Turciei, destinație turistică pentru localnici și străini

Sudul coastei mediteraneene din Turcia, o destinație populară atât pentru turiștii locali, cât și pentru cei străini, este cunoscută pentru căldura arzătoare din timpul verii, care duce deseori la declanșarea incendiilor. Conform autorităților, incendiile recente sunt cele mai ample de până acum.

Ministrul Bekir Pakdemirli a precizat că au fost înregistrate 41 de incendii de vegetație în 13 dintre cele 81 de provincii ale Turciei începând de marți, dintre care 31 erau ținute sub control. Focarele din Osmaniye și Kayseri sunt în continuare active.

Turcia s-a confruntat cu o serie de dezastre provocate de vremea extremă în această vară, printre care viiturile de săptămâna trecută, care au provocat moartea a șase persoane în regiunea Mării Negre.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
14,4
Cer fragmentat
Umiditate:73 %
Vint:8,23 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău