VIDEO | Inaugurarea Ambasadei SUA la Ierusalim, pe fundalul protestelor violente, soldate cu zeci de morți și 1.800 de răniți

  • 14 Mai 2018 17:08
VIDEO | Inaugurarea Ambasadei SUA la Ierusalim, pe fundalul protestelor violente, soldate cu zeci de morți și 1.800 de răniți

Statele Unite inaugurează, luni, noul sediu al ambasadei din Israel, mutat din Tel Aviv în Ierusalim, în contextul protestelor extrem de violente soldate cu zeci de morți și sute de răniți. Cel puțin 41 de palestinieni au fost uciși, iar 1 800 au fost răniți în confruntările cu armata israeliană produse luni în cursul protestelor, relatează site-ul Ynetnews.com și cotidianul Times of Israel.

Președintele SUA, Donald Trump, a transmis, cu ocazia inaugurării ambasadei americane din Ierusalim, un mesaj video în care susține că menține angajamentul soluționării conflictului israelo-palestinian, relatează cotidianul Times of Israel, citat de Mediafax. 

"Israelul este o națiune suverană și, ca orice națiune suverană, are dreptul de a stabili care este capitala sa. Mutarea ambasadei SUA la Ierusalim era așteptată de mult timp", a declarat Donald Trump.

"Statele Unite mențin în totalitate angajamentul facilitării unui acord de pace" între israelieni și palestinieni.

Președintele SUA, Donald Trump, a anunțat în decembrie 2017 decizia controversată de a considera orașul Ierusalim drept capitala Israelului și, implicit, de a muta acolo ambasada SUA. Decizia lui Donald Trump a fost criticată dur de Autoritatea Palestiniană, de Liga Arabă, de numeroase țări musulmane, de Adunarea Generală ONU, Uniunea Europeană și Rusia.

În același timp, zeci de mii de palestinieni participă la protestele desfășurate la frontiera Fâșiei Gaza cu Israelul. Un militar israelian a fost rănit în confruntările produse luni.

Protestatarii au incendiat anvelope auto și au aruncat cu pietre spre militarii israelieni.

Potrivit autorităților palestiniene, 41 protestatari au fost uciși, iar sute au fost răniți în confruntările produse în zonele Khan Younis și Jabalia.

Protestele se desfășoară în timp ce la Ierusalim este inaugurat noul sediu al ambasadei Statelor Unite din Israel.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:2,06 m/s
Thu
19
Fri
20
Sat
18
Sun
17
Mon
16
Arhivă Radio Chișinău