VIDEO | În slujba Moscovei: Cum sunt ademeniți oamenii care lucrează pentru Ilan Șor (Investigație ZdG sub acoperire)

  • 11 Octombrie 14:35
VIDEO | În slujba Moscovei: Cum sunt ademeniți oamenii care lucrează pentru Ilan Șor (Investigație ZdG sub acoperire)

Jurnaliștii de investigație de la Ziarul de Gardă s-au infiltrat în rețeaua fugarului Ilan Șor și au documentat, timp de trei luni, cu ajutorul unei camere ascunse, cum circulă banii și cum sunt racolați și ademeniți oamenii care lucrează în interesul Federației Ruse, pentru deturnarea cursului european al Republicii Moldova.

Investigația Ziarului de Gardă vine să demonstreze la modul practic - cu imagini video, discuții, apeluri telefonice directe de la Moscova, transferuri bancare, inclusiv prin utilizarea filialei băncii de stat rusești, din regiunea transnistreană - despre ceea ce anunțau în urmă cu câteva zile Poliția și Procuratura. Faptul că doar în luna septembrie autoritățile au documentat transferuri de 15 milioane de dolari din Federația Rusă pentru coruperea electorală a 130 de mii de cetățeni din Republica Moldova.

Timp de trei luni, Măriuța Nistor, reportera ZdG sub acoperire, acționând sub o identitate falsă, a participat la proteste organizate de oamenii lui Șor, la întâlniri electorale cu Victoria Furtună, unul dintre candidații lui Șor.

În calitate de activistă, reporterei i-a fost deschis un cont într-o bancă din Rusia, iar în luna septembrie, după aproape două luni în slujba lui Șor și a Moscovei, reportera ZdG a primit „iablociki”-le (meriȘOaRele, n.r.) promise, adică 15 mii de ruble rusești, echivalentul a circa 2700 de lei.

În final, s-a ales cu mai puțini bani pentru „munca” sa după ce, pe drum, au fost percepute mai multe comisioane, atât de către băncile implicate în tranzacții, cât și de către persoanele fizice care o coordonau. În octombrie, pe același cont au fost transferate încă 15 mii de ruble.

În toată această perioadă, reportera ZdG era telefonată periodic „de la Moscova” pentru a i se mulțumi pentru activitatea sa.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
27,74
Cer senin
Umiditate:54 %
Vint:4,12 m/s
Sat
14
Sun
12
Mon
13
Tue
13
Wed
11
Arhivă Radio Chișinău