VIDEO | Grupări criminale din care făceau parte și funcționari publici, destructurate de SIS și PCCOCS. Au fost reținute 18 persoane

  • 18 Aprilie 2019 16:00
VIDEO | Grupări criminale din care făceau parte și funcționari publici, destructurate de SIS și PCCOCS. Au fost reținute 18 persoane

Procurorii din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) și ofițerii Serviciului de Informații și Securitate au identificat 4 grupări criminale.

Potrivit unui comunicat al Procuraturii, acestea erau specializate în organizarea migrației ilegale, spălarea banilor, contrabandă cu mijloace financiare, falsificarea documentelor și trecerea ilegală a frontierei de stat, șantaj atât pe teritoriul R.Moldova, cât și peste hotarele țării.

În schema infracțională erau implicați inclusiv funcționari publici, printre care un angajat al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) și un funcționar din cadrul Agenției Servicii Publice (ASP). Angajatul MAI facilita perfectarea actelor moldovenești pentru persoane originare din țări cu risc terorist sporit, inclusiv pentru un cetățean pakistanez. 

În același timp, polițistul era în conexiune cu un intermediar, care avea legături directe cu un funcționar din cadrul Agenției Servicii Publice care se ocupa de confecționarea clandestină a actelor oficiale. „Pe parcursul documentării cazului, în vizorul procurorilor PCCOCS și ofițerilor SIS au ajuns mai multe persoane, printre care un angajat al unei companii de transport de persoane și colete către statele membre ale Uniunii Europene. Acesta a recunoscut existența unei scheme de transportare ilegală a persoanelor fără acte de identitate, inclusiv aflate în căutare, și a cetățenilor străini, originari din țările cu risc terorist sporit, către Uniunea Europeană, prin tranzitarea teritoriului României”, se arată în comunicatul PCCOCS. 

De asemenea, a fost identificată încă o filieră ilegală de activitate care se ocupa de furtul mijloacelor bănești din UE, care, ulterior erau transportate către R.Moldova și Federația Rusă. A fost stabilit că, o parte din banii furați din bancomatele Uniunii Europene, marcați cu vopsea de protecție, urmau a fi vânduți pe teritoriul Republicii Moldova prin intermediul mai multor persoane.
În urma celor 52 de percheziții efectuate și a măsurilor speciale de investigații de către procurorii PCCOCS și ofițerii SIS au fost reținute 18 persoane, ridicate circa 100 acte false sau contrafăcute, identificate 2 filiere de migrație ilegală către statele membre ale UE și ridicați 30 mii euro, bani murdari de vopsea de protecție, sustrași din bancomatele Uniunii Europene. 

Astfel, pe numele a 8 persoane au fost emise mandate de arest pe un termen de 30 de zile, iar în privința celorlalți membri ai grupărilor criminale urmează ca instanța să se pronunțe asupra demersurilor procurorilor.

Investigațiile pe caz continuă în vederea stabilirii tuturor acțiunilor ilicite ale suspecților și a eventualilor complici la comiterea infracțiunilor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,18
Cer fragmentat
Umiditate:91 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău