VIDEO | Fregata Helge Ingstad a fost scoasă din apă. Nava de război de 370 de milioane de euro ar putea avea un sfârșit trist

  • 06 Martie 2019 11:36
VIDEO | Fregata Helge Ingstad a fost scoasă din apă. Nava de război de 370 de milioane de euro ar putea avea un sfârșit trist

Fregata norvegiană Helge Ingstad, scufundată în luna noiembrie a anului trecut în urma coliziunii cu un petrolier, a fost scoasă din apă, transmite publicația Popular Mechanics, potrivit Mediafax.

Pe YouTube a fost publicat un clip video în care putem vedea procesul de recuperare, dar și imagini din interiorul navei. Fregata va fi, cel mai probabil, dusă la fier vechi, în ciuda faptului că nu sunt semne de coroziune în interior. În schimb, mare parte din sistemele electrice și electronice sunt defecte.

Nava a fost avariată grav după ce s-a ciocnit cu petrolierul civil Sola TS. Fregata a început să ia rapid apă, iar căpitanul său a decis să o ducă într-un loc cu apă puțin adâncă, în încercarea de a o salva. Opt marinari au fost răniți ușor în urma incidentului.

Fregata a fost dusă într-un doc al armatei, unde așteaptă să îi fie „petecită” gaura de 10 metri din carenă. Nava va fi capabilă să plutească din nou peste aproximativ șase săptămâni.

Operațiunea de recuperare a vasului militar a costat 78 de milioane de dolari (aproape 69 de milioane de euro).

Guvernul a recuperat deja o cantitate mare de componente valoroase din nava care a costat aproape 370 de milioane de euro. Alte 2.500 de componente vor fi scoase de pe Helge Ingstad.

Torpilele anti-submarin au fost extrase pe când nava se afla încă sub apă, dar la bord se mai află alte arme și muniție periculoasă. Fregata va ajunge la fier vechi, dacă autoritățile constată că prețul reparației este prea mare.

Sursa. Mediafax

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
23,29
Câțiva nori
Umiditate:44 %
Vint:6,17 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău