VIDEO/FOTO | Manifestațiile împotriva lui Aleksandr Lukașenko iau amploare. Primul semn că regimul începe să se teamă și mărturii emoționante

  • 15 August 11:36
VIDEO/FOTO | Manifestațiile împotriva lui Aleksandr Lukașenko iau amploare. Primul semn că regimul începe să se teamă și mărturii emoționante 
Europa Liberă

Manifestațiile împotriva lui Aleksandr Lukașenko, președintele din Belarus care se află la putere de 26 de ani, iau amploare. Oamenii au prins curaj și vineri, în a șasea zi a contestării populare, zeci de mii de locuitori din Minsk și din marile orașe ale țării au ieșit în stradă. Vine să complice viitorul politic al lui Lukașenko și decizia Uniunii Europene de a impune sancțiuni Belarusului, scrie DIGI24.ro.

Potrivit sursei citate, angajații uzinei fanion a țării au oprit lucrul cu riscul de a fi sancționați și au prezentat o listă de revendicări, inclusiv demisia președintelui și alegeri monitorizate de observatori internaționali. 

„Cerem organizarea unei noi runde de alegeri prezidențiale la care să asiste observatori independenți din partea ONU și a Uniunii Europene. Vrem alegeri corecte și transparente, sunteți de acord?” - i-a intrebat pe protestatari Serghei, unul dintre liderii mișcării. O întrebare retorică, răspunsul a fost dat de uralele muncitorilor. 

După declarațiile înflăcărate din curtea fabricii, muncitorii au plecat în marș.

Într-un alt oraș din Belarus, Jabinka, la uzina de prelucrare a zahărului, angajații și-au adus la protest și copiii.

„Am ajuns să protestăm din cauza felului în care au fost organizate alegerile și pentru cum a fost gestionat coronavirusul, dar și pentru că nu suntem de acord cu intervenția brutală asupra manifestanților pașnici a căror singură greșeală a fost că au îndrăznit să-și exprime opinia”, a explicat un manifestant.

S-au solidarizat cu protestatarii și angajații sistemului sanitar.

Manifestații pașnice au avut loc pe tot parcursul zilei. Plecarea lui Aleksandr Lukașenko e principala revendicare a străzii. 

Mii de protestatari, eliberați din închisori

Și în aceste condiții, regimul din Belarus dă primele semne că se teme de presiunea străzii: mii de protestatari arestați au fost eliberați, iar ministrul de interne și-a cerut scuze pentru „victimele colaterale” ale reprimării demonstrațiilor.

Temporary detention facility starts releasing protesters against 2020 Belarusian presidential election results
Oamenii așteaptă în fața unei închisori din Belarus ca apropiații lor, reținuți în urma protestelor, să fie eliberați Foto: Profimedia

În total, cel puțin 6.700 de persoane au fost arestate în Belarus de duminică seară, cu prilejul manifestațiilor fără precedent împotriva victoriei controversate în alegerile prezidențiale a lui Aleksandr Lukașenko, aflat la putere de 26 de ani.

După eliberarea lor, vineri dimineață, sute dintre aceste persoane au descris infernul trăit în detenție, unde au fost private de apă, hrană și somn, bătute și torturate cu curent electric.

Abia ieșiți din închisori, mai mulți foști deținuți au fost transportați la spital cu ambulanțe, potrivit unui jurnalist al AFP.

Revenire din infern. Protestatarii povestesc despre torturile suferite în detenție

Mulți dintre cei eliberați erau plini de vânătăi si de alte semne ale bătăilor primite de la forțele de ordine. Unii demonstranți au vorbit despre traumele suferite în detenție și cum polițiștii loveau oamenii fără să țină cont că sunt copii, femei sau bătrâni.

Situation outside temporary detention facility in Minsk, Belarus
Vardan Grigrian, deținut în timpul protestelor din Belarus, își arată rănile în urma bătăilor din detenție Foto: Profimedia

„I-au arestat pe toți, i-au bătut pe toți, fete, băieți, copii care aveau 15, 14, 13 ani. Era și un bunic de 70 de ani cu noi”, a povestit un tânăr.

„Ne-au pus să cântăm imnul național în duba poliției. I-au bătut pe cei care au cântat greșit. Ieri au bătut oameni, i-au băgat în celulă și i-au pus să țipe: Iubim scutierii!” - a relatat un alt tânâr.

„Am fost băgată în dubă. Mi-au spus că fie merg cu ei pentru 15 zile, fie mă bat la picioare și îmi dau drumul. Deoarece sunt aici, știți ce am aflat. M-au lovit la picioare, oricum” - spune o tânără.

Potrivit ONG-ului Amnesty International, mai multe femei au fost amenințate cu violul în detenție și unii bărbați au fost obligați să se așeze în patru labe, în întregime dezbrăcați, pentru a fi bătuți cu bâtele.

O altă deținută afirmă că a fost privată de hrană timp de trei zile și că i s-a refuzat hârtia igienică, gardienii spunându-le femeilor deținute să se șteargă cu propriile haine.

Temporary detention facility starts releasing protesters against 2020 Belarusian presidential election results
Un bărbat arestat în timpul protestelor din Belarus arată vânătăile de pe picior, după ce a fost eliberat din închisoare Foto: Profimedia

Ministrul de Interne a susținut, însă, într-un interviu televizat, că nimeni nu a fost abuzat în detenție. Totusi, el și-a cerut scuze pentru oamenii nevinovați care au fost răniți în timpul intervențiilor poliției.  Este un gest rar, într-un efort de a calma protestele la nivel național, care reprezintă cea mai mare provocare pentru regimul de 26 de ani al lui Lukașenko.

Intervine și Biserica

Mitropolitul Pavel, șeful Bisericii ortodoxe din Belarus, i-a cerut vineri președintelui Aleksandr Lukașenko să pună capăt violențelor de pe străzi, a relatat agenția TASS.

Apelul a intervenit după ce conducerea țării a început eliberarea a mii dintre protestatarii deținuți.

Ministerul de Interne a anunțat că peste 2.000 de protestatari au fost eliberați vineri. În plus, instituția susține că este preocupată de problema suprapopulării centrelor de detenție, după ce în jur de 6.700 de persoane au fost reținute în timpul protestelor din această săptămână. Este un semn că ar putea urma și alte eliberări.

În aceste condiții, lidera opoziției anti-Lukașenko din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, refugiată în Lituania, a postat un nou clip video pe YouTube, în care își îndeamnă susținătorii și pe cei care se opun lui Lukașenko să organizeze „manifestații pașnice în masă”, în toata țara, pe parcursul weekendului.

Mercenarii ruși din Belarus au ajuns cu bine acasă

Și tot în contextul evoluțiilor din Belarus, este de consemnat că procurorul general al Rusiei a anunțat vineri că cei 32 de cetățeni ruși arestați în Belarus sub acuzația că ar fi fost implicați într-un complot pentru destabilizarea acestei țări au revenit în Rusia. Bărbații reținuți ar face parte din grupul privat de securitate Wagner, considerat a fi apropiat de Kremlin. Ucraina ceruse extrădarea acestora, întrucât suspecta că acești mercenari au luptat alături de separatiștii sprijiniți de ruși în conflictul din estul țării.

Autoritățile din Belarus au reținut acest grup de cetățeni ruși luna trecută și au afirmat că ei erau implicați într-un complot pentru destabilizarea țării înainte de alegerile prezidențiale de duminică, câștigate de Aleksandr Lukașenko, în urma votului considerat ca fiind fraudat. Potrivit versiunii Moscovei, acești cetățeni ruși se aflau în Belarus în tranzit către o țară latino-americană.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
3
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:2,1 m/s
Thu
5
Fri
4
Sat
4
Sun
4
Mon
2

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău