VIDEO/FOTO | Eta a provocat ploi torențiale și inundații catastrofale în America Centrală, bilanțul deceselor crescând vertiginos

  • 06 Noiembrie 2020 16:26
VIDEO/FOTO | Eta a provocat ploi torențiale și inundații catastrofale în America Centrală, bilanțul deceselor crescând vertiginos

Furtuna Eta, anterior uragan, a provocat ploi torențiale și inundații catastrofale în America Centrală, bilanțul deceselor crescând vertiginos joi, îndeosebi în urma alunecărilor de teren, în timp ce străzile au fost transformate în râuri, iar multe poduri au fost luate de ape, relatează vineri Reuters.

Peste 70 de persoane și-au pierdut viața în țările sărace din regiune, situate între Mexic și Columbia, iar alți cel puțin câteva sute de locuitori au rămas blocați pe acoperișuri sau izolați în urma inundațiilor.
 

Foto: (c) MARCELINO ROSARIO / EPA 


În Guatemala, numărul morților a crescut la peste 50 pe parcursul zilei de joi, potrivit președintelui Alejandro Giammattei, care a declarat că alunecările de teren din preajma câtorva localități mici au înghițit câteva zeci de case. "În acest moment, încercăm să ajungem acolo pe jos, pentru că nu există altă cale", a precizat Giammattei cu referire la situația drumurilor afectate de inundații, ceea ce a complicat operațiunile de intervenție.



Una dintre cele mai puternice furtuni care a afectat America Centrală în ultimii ani, Eta a lovit marți Nicaragua cu puterea unui uragan de categoria a 4-a, cu viteze ale vântului de 241 de kilometri la oră, înainte de a slăbi din intensitate până la nivel de depresiune tropicală, pe măsură ce a înaintat pe uscat, către statul vecin, Honduras.

Familiile și-au croit cu greu drum pe străzile inundate din localitatea San Pedro Sula, situată în nordul Honduras, în timp ce mașinile au fost aproape scufundate în zone din orașul San Pedro Carcha, din centrul Guatemala, potrivit imaginilor difuzate de televiziuni și imaginilor publicate pe rețelele sociale.
 

Foto: (c) MARCELINO ROSARIO / EPA 


În total, opt decese au fost confirmate în Honduras. Alte peste 5.000 de persoane s-au refugiat în adăposturi, în timp ce în 63 de comunități mijloacele de comunicare nu funcționau, potrivit Guvernului. Autoritățile au precizat că douăzeci de poduri au fost distruse.

Guvernul din Honduras a declarat că aproximativ cinci sute de persoane au fost salvate de pe acoperișuri, joi, pe măsură ce nivelul apei a continuat să crească, însă mulți alții erau probabil încă blocați. "Nu vom părăsi zona până ce nu o salvăm pe ultima persoană", a declarat pentru media președintele țării, Juan Orlando Hernandez, adăugând că operațiunile de salvare la care participă polițiști, soldați și pompieri vor continua și noaptea.

Daunele și distrugerile s-au răspândit în cea mai mare parte din Honduras, iar bărci cu motor și elicoptere ar fi trimise din zonele inaccesibile pentru a salva locuitorii blocați, a spus Hernandez joi.
 

Foto: (c) JOSE VALLE / EPA 


Media din Nicaragua au relatat de asemenea că două persoane care practicau mineritul au murit în urma unei alunecări de teren.

Președintele Giammattei din Guatemala a declarat anterior stare de urgență în aproape jumătate din cele 22 de departamente ale țării.

În sudul Costa Rica, o alunecare de teren a ucis două persoane, un bărbat și o femeie, care se aflau într-o locuință, au anunțat autoritățile.
 

Foto: (c) Marcelino Rosario / EPA 


Între timp, cinci persoane, dintre care trei copii, au murit în inundațiile din provincia Chiriqui din Panama, în apropierea de granița dintre această țară și Costa Rica, au indicat autoritățile.

A existat cel puțin o veste bună în Honduras, unde șaizeci de pescari dați dispăruți în larg au fost salvați, a declarat liderul comunității locale, Robin Morales care a numit supraviețuirea acestora un "miracol". "Prietenii noștri sunt în viață, slavă Domnului!", a spus el.
 

Foto: (c) MARCELINO ROSARIO / EPA 


În vaste regiuni din Nicaragua, Honduras, Guatemala și Costa Rica, vântul puternic și ploile torențiale au deteriorat sute, poate chiar mii de case, obligând mii de persoane să se refugieze în adăposturi.

Eta se deplasează în direcție nord-vestică spre Marea Caraibelor cu 13 kilometri la oră, potrivit Centrului Național pentru Uragane (NHC) din Statele Unite.

Potrivit prognozelor, Eta va crește în intensitate deasupra apei și urmează să ajungă zilele următoare în Insulele Cayman, Cuba și sudul Floridei, conform NHC. 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
3,24
Cer senin
Umiditate:60 %
Vint:1,03 m/s
Tue
0
Wed
1
Thu
4
Fri
4
Sat
3
Arhivă Radio Chișinău