VIDEO/FOTO | CPR Moldova: Ilegalitățile de la OrheiLand, inaugurat de Ilan Șor
-
20 Septembrie 2018 09:18
Centrul de Politici și Reforme (CPR) Moldova a depistat mai multe ilegalități la parcul de distracții OrheiLand, care a fost finanțat și inaugurat de primarul de Orhei, Ilan Șor.
Experții CPR Moldova susțin că pe site-ul oficial al parcului distracții era indicat că la construcția acestuia sunt indicate pe o suprafață de 10.000 de m2 a fost amenajat un gazon, care a costat 1.000.000 de lei și care în prezent e într-o stare deplorabilă. Parcul este dotat cu zeci de tobogane gonflabile, trambuline și terenuri de joacă pentru copii. Costul estimativ al parcului de distracții „ORHEILAND” depășește suma de 16.000.000 de lei.
SURSA: CPR Moldova
De asemenea,tomberoane de gunoi amplasate pe teritoriul OrheiLand provin dintr-o donație efectuată de către Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). „Deocamdată nu se cunoaște dacă USAID cunoaște că tomberoanele din donația sa au ajuns în parcul de distracții „ORHEILAND””, susțin experții Centrului de Politici și Reforme.
Contactată telefonic de experții CPR, purtătoarea de cuvânt a lui Ilan Șor, Alina Șargu, a declarat că la construcția acestui parc au contribuit Asociația Obștească „Pentru Orhei”, Fundația „Miron Șor” al cărui președinte este însuși Ilan Șor, precum și alți oameni de afaceri.
„În cadrul unei vizite la „ORHEILAND” am depistat un șir de ilegalități. La cumpărarea produselor alimentare de pe teritoriul parcului, nu se eliberează bonul de casă. Mai mult, aparatele de casă în genere lipsesc. Fiind întrebați vânzătorii de ce nu eliberează bonuri de casă, aceștia nu au putut oferi un răspuns. În calitate de vânzători au fost observați mai mulți minori, fapt care este interzis prin art.46 alin.(4) din Codul muncii”, mai scrie CPR Moldova.
Sursa: CPR Moldova
Contactată din nou de reprezentanții Centrului, purtătoarea de cuvânt a lui Ilan Șor, Alina Șargu, pentru a afla: care au fost costurile exacte ale parcului de distracții „ORHEILAND”, care au fost persoanele fizice și juridice ce au contribuit financiar la construcția acestuia, în baza cărui temei legal primăria a atribuit acest teren și cine în prezent deține dreptul de proprietate asupra parcului. Alina Șargu a declarat că la construcția parcului pe lângă AO „Pentru Orhei” și Fundația „Miron Șor” au contribuit și alte persoane fizice și juridice, refuzând să le menționeze, adăugând doar că distracțiile în parc vor fi mereu gratuite. Potrivit experților, aceasta la fel a refuzat să dea mai multe detalii cu privire la suma contribuită și care vor fi cheltuielile lunare de întreținere a parcului de distracții, precum și din ce surse financiare va fi acesta întreținut, sugerând să expediem oficial o solicitare de informații către primăria Orhei.
CPR Moldova mai susține că pe data de 4 iunie 2018 a fost expediată o solicitare de informație către primăria Orhei și juriștilor de la „ORHEILAND”. Deși conform legii termenul de examinare a acesteia este de 15 zile, un răspuns la solicitarea de informații nu a parvenit nici până în prezent, fiind intenționat ignorate prevederile legale. „Contactat telefonic, responsabilul de examinarea solicitării de informație de la Primăria Orhei, juristul primăriei Orhei – Ilie Nevmerjinschi, nu a putut oferi detalii când vom primi un răspuns la solicitarea noastră. După ce am menționat faptul că a depășit termenul de 15 zile, astfel încălcând prevederile legii nr. 982 privind accesul la informație, acesta a declarat că ,,asta e părerea noastră”, refuzând să mai discute. Contactată în repetate rânduri, Alina Șargu a declarat că va afla din ce motiv nu a fost dat răspunsul, însă, ulterior, de fiecare dată spunea să o contactăm mai târziu că nu a reușit să afle. La începutul lunii august 2018, deplăsându-ne la Orhei, am încercat să discutăm cu vicepreședintele „Partidului Șor” – Marina Tauber, însă aceasta a declarat că este ocupată și ne-a redicționat din nou la Alina Șargu. Ultima ne-a asigurat că va discuta cu juriștii de la „ORHEILAND” și până la finele săptămânii vom primi toată informația solicitată, lucru care așa și nu s-a întâmplat”, se arată în investigația Centrului.
Totodată, la finele lunii iulie a fost depusă o plângere la Inspectoratul General de Poliție, pe faptul că Primăria de la Orhei a încălcat prevederile legale și nu a dat un răspuns în termen la solicitarea de informație însă până în prezent nici aceștia nu au venit cu un răspuns cu privire la măsurile întreprinse, astfel încălcând și ei prevederile legale.
Amintim că Ilan Șor a inaugurat, pe data de 1 iunie 2018, în orașul Orhei, cel mai mare parc de distracții din Republica Moldova – „ORHEILAND”.