VIDEO | Flacăra olimpică a ajuns în Franța. Momente spectaculoase la Marsilia

  • 09 Mai 09:03
VIDEO | Flacăra olimpică a ajuns în Franța. Momente spectaculoase la Marsilia

După o paradă maritimă grandioasă, flacăra olimpică și-a făcut miercuri seară intrarea maiestuoasă în portul vechi din Marsilia la bordul navei cu trei catarge Belem, iar primul vas olimpic al JO de la Paris 2024 a fost aprins de rapperul francez Jul, relatează AFP, conform News.ro.

Cu 79 de zile înainte de deschiderea Jocurilor Olimpice de la Paris, la 26 iulie – a treia ediție a Jocurilor Olimpice de la Paris din istorie, după cele din 1900 și 1924 – torța olimpică a ajuns în sfârșit în Franța, după o călătorie de 12 zile din țara sa de origine, Grecia, scrie G4Media.

Într-o ceremonie meticulos coregrafiată de Thomas Jolly și întâmpinată de un curcubeu magnific, torța a coborât pentru prima dată din mitica navă cu trei catarge în mâinile lui Florent Manaudou, campion olimpic la înot la Londra în 2012, în aplauzele unei mulțimi impunătoare în golful Lacydon, unde grecii au fondat Massalia acum 2.600 de ani.

După câțiva pași pe un ponton plutitor în formă de pistă de atletism, înotătorul din Marsilia a transmis primul ștafeta campioanei paralimpice de atletism Nantenin Keita, fiica celebrului muzician malian Salif Keita, un simbol al apropierii dintre Jocurile Olimpice și Jocurile Paralimpice.

Ea l a transmis apoi torța unei a treia persoane, îmbrăcată complet în alb și purtând o cagulă.

În fața vasului olimpic, primul de la aceste JO de la Paris, a fost dezvăluit invitatul surpriză: astfel, Jul, rapperul de 34 de ani din Marsilia, a avut onoarea de a aprinde focul olimpic pentru o noapte, înainte ca torța să pornească joi dimineață într-o ștafetă prin toată Franța.

La intrarea în Portul Vechi (Vieux-Port), sub privirile președintelui Emmanuel Macron, Belem a fost întâmpinată de Marseillaise, de un foc de artificii cu „confetti reciclate biodegradabile”, de o survolare a avioanelor din cadrul Patrouille de France, care au desenat pe cer inelele olimpice, și de inevitabilele „tifos”, impresionantele bannere ale suporterilor echipei bine numite Olympique de Marseille.

Pe zidul Fortului Saint-Jean, cel mai gigantic banner, lung de 150 m, inscripționat MASSALIA, onora originile grecești ale orașului Marsilia, cu chipul lui Gyptis, tânăra dintr-un trib local de care se spune că s-ar fi îndrăgostit Protis, un marinar grec care a debarcat în anul 600 î.Hr.

Plecată din nordul orașului, cu o escortă de aproximativ o mie de nave, Belem a defilat toată ziua în fața orașului spre sud, de la l’Estaque la Les Goudes, trecând în special pe la plajele Catalan și Prado.

Dezamăgit de faptul că invitatul însărcinat cu aprinderea vasului nu era Zinedine Zidane, starul fotbalului francez din Marsilia, Jessy Pedrajas, un muncitor de 21 de ani venit din Istres (Bouches-du-Rhône) împreună cu partenera sa, se pregătea să se bucure de seară, cu un concert gratuit susținut de alți doi rapperi locali, Soprano și Alonzo. Cu o ladă frigorifică și scaune pliante, cuplul aștepta de ore întregi în primul rând, de la ora 8 dimineața, „pentru flacără și pentru concert”.

Dar sosirea flăcării nu a făcut pe toată lumea fericită miercuri. O mie de oameni au manifestat, denunțând „Jocurile Olimpice ale bogătașilor”, cu grave consecințe asupra mediului, și cerând ca Israelul să fie exclus de la Jocuri, așa cum a fost exclus regimul de apartheid din Africa de Sud.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
17,18
Ploaie de intensitate mică
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Sat
19
Sun
19
Mon
22
Tue
24
Wed
25
Arhivă Radio Chișinău