VIDEO | Finlandezii construiesc cel mai mare ''carusel de gheață'' din lume

  • 28 Februarie 2021 15:18
VIDEO | Finlandezii construiesc cel mai mare ''carusel de gheață'' din lume

Un grup din Finlanda care a petrecut câteva zile îndepărtând zăpada și tăind cu fierăstrăul un imens cerc de gheață cu diametrul de peste 300 de metri pentru a se roti pe un lac înghețat, încearcă în acest weekend să doboare recordul mondial pentru cel mai mare "carusel de gheață", relatează AFP, potrivit Agerpres.

 

Pe vastul lac Lappajärvi din vestul țării, grupul mic este condus de inventatorul finlandez Janne Käpylehto, care a afirmat că se află în spatele acestui concept într-un videoclip viral difuzat în 2017.

După ce este curățat de zăpadă și decupat, un motor de barcă conectat la cercul imens de gheață îl face să se învârtă, precum un carusel, în mijlocul unui frumos peisaj înghețat.

Ideea a fost de atunci copiată în alte regiuni ale lumii, cu realizarea unor astfel de "atracții" din ce în ce mai mari, până la punctul în care Guinness World Records a creat o nouă categorie.

"Este ceva nebunesc", a declarat pentru AFP finlandezul, a cărui echipă a înceaput prin îndepărtarea unui strat de 40 de centimetri de zăpadă de pe un cerc al cărui perimetru depășește 900 de metri.

Dacă Janne Käpylehto a stabilit un record de patru ori. Recordul actual, cu un diametru de 228 metri, este deținut de un american din Minnesota.

Pentru a certifica această performanță, caruselul trebuie să finalizeze cel puțin o rotire completă, ceea ce grupul speră să poată realiza în această duminică sau luni.

Principala dificultate este formarea unui cerc perfect pentru a nu bloca rotația. "Dacă nu este perfect circular, caruselul nu se va roti", a explicat Thor-Fredric Karlsson, unul dintre asistenții proiectului.

În caruselul lui Lappajärvi echipa a tăiat un cerc mai mic, prevăzut cu un motor electric pentru bărci care va pune în mișcare caruselul mare.

Municipalitatea a susținut acest proiect pentru a atrage atenția asupra scurtării iernilor din emisfera nordică pe fondul schimbărilor climatice, ceea ce face că lacurile să înghețe mai rar. De fapt, în ultimele zile au fost înregistrate temperaturi pozitive în acest colț îndepărtat al pădurii finlandeze.

Janne Käpylehto, care are deja la activ peste 60 de astfel de carusele de gheață, a declarat că are "numeroase alte proiecte". "Dar mă concentrez asupra acestuia; mă voi gândi la săptămâna viitoare", a adăugat el.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
2,74
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:2,06 m/s
Mon
7
Tue
7
Wed
7
Thu
3
Fri
3
Arhivă Radio Chișinău