VIDEO | Finlandeza Johanna Nordblad a doborât recordul absolut la scufundări sub gheață, cu 103 m

  • 19 Martie 2021 12:16
VIDEO | Finlandeza Johanna Nordblad a doborât recordul absolut la scufundări sub gheață, cu 103 m Sursa foto: johannanordblad.com

Finlandeza Johanna Nordblad a doborât, joi la Hossa, în Finlanda, recordul mondial absolut de scufundare liberă sub gheață și fără labe, cu o performanță de 103 m, în 2 min 42 sec, într-o apă cu o temperatură de 2 grade și o temperatură ambientală de 7 grade, informează AFP, potrivit Agerpres.

Această performanță nu a mai fost atinsă niciodată, atât la masculin, cât și la feminin.

Îmbrăcată doar într-un combinezon scurt, care i-a acoperit doar pieptul și coapsele, Johanna Nordblad a stabilit un record inedit, primul din istoria oficială a recordurilor mondiale sub gheață în apnee dinamică (alunecare orizontală), care se afla sub apanajul "Guinness Book".

"Este cea mai adâncă scufundare absolută sub gheață, făcută vreodată! Iar eu am reușit-o!", a declarat înotătoarea în vârstă de 45 de ani.

Nordbald se afla la doua tentativă de stabilire a recordului mondial la această disciplină.

Pe 14 martie 2015, la Asikkala (Finlanda), ea a devenit prima femeie care s-a scufundat ținându-și respirația la o adâncime de 50 m, în 55 de secunde.

"A fost mult mai dificil decât în 2015, când m-am antrenat enorm în fiecare zi. Aici, a fost vorba de 53 m în plus, a fost o scufundare lungă. Iar din cauza coronavirusului, toate piscinele sunt închise și nu m-am pregăti regulat", a declarat femeia, designer de profesie, al cărei record personal era de 137 m, dar în ape calde.

 



Finlandeza, care a descoperit binefacerile apei reci după un grav accident de bicicletă, își propusese inițial să se scufunde 82 m sub gheață, înainte de a ținti la 103 m, pentru a-și asigura un record absolut și oficial.

Federația internațională de apnee, CMAS, a preluat recent sub patrimoniul său recordurile sub gheață, care se aflau până acum în registrele Cărții Recordurilor, însă fără reguli clare.

În era "Guinness", cea mai lungă distanță parcursă sub gheață, în costum de baie și fără labe, aparținea rusoaicei Ekaterina Nekrasova, cu 102,7 m pe 6 martie 2020, îmbunătățind recordul de 81 m stabilit în februarie de cehul David Vencl.

Marți, rusul Alexei Molcianov a revendicat și el un nou record, după ce s-a scufundat liber la o adâncime de 80 m, în apele înghețate ale lacului Baikal din Siberia, cel mai adânc din lume.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:83 %
Vint:6,17 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău