VIDEO | Explicațiile unui fizician privind tragedia de la Beirut. Cum ajunge să explodeze îngrășământul chimic nitrat de amoniu

  • 07 August 2020 09:57
VIDEO | Explicațiile unui fizician privind tragedia de la Beirut. Cum ajunge să explodeze îngrășământul chimic nitrat de amoniu

Fizicianul român Cristian Presură a explicat, într-un video publicat pe canalul său de YouTube, cum a fost posibilă explozia de la Beirut, care a rănit peste 4000 de persoane, transmite adevărul.ro.

Pentru moment, au fost raportate cel puțin 137 de victime și peste 5.000 de persoane au fost rănite. Probabil numărul deceselor va crește, pe măsură ce pompierii caută sub dărâmături. Mai bine de 300.000 de persoane au rămas fără locuințe, iar guvernatorul Beirutului, Marwan Abboud, estimează pierderile materiale la 10-15 miliarde de dolari. 

Guvernul a declarat stare de urgență în Beirut, pentru o perioadă de două săptămâni. Premierul Hassan Diab a anunțat că aproximativ 2.750 de tone de nitrat de amoniu erau stocate în depozitul portului din Beirut unde s-a produs explozia care a provocat victime și daune fără precedent în capitala libaneză. 

„Este inadmisibil ca o încărcătură de nitrat de amoniu, estimată la 2.750 tone, să fie prezentă de șase ani într-un depozit fără măsuri de precauție“, declara premierul în fața Consiliului Suprem de Apărare reunit în ședință de urgență.  

 

„Tragic. Nu există alte cuvinte. Peste 100 de decese și peste 4000 de persoane rănite. Cel mai probabil din cauza unor neglijențe. Deși poate fi și altceva la mijloc. Ce s-a întâmplat? În depozitul de la Beirut au stat stocate timp de șase ani 2750 de tone de nitrat de amoniu, cunoscut și ca azotat de amoniu. El este un îngrășământ chimic folosit în agricultură. Fără invenția lui, pământul ar fi putut hrăni doar câteva miliarde de oameni (...)“.   

sursa: https://adevarul.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:6,17 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău