VIDEO: Domnica Manole: Presiunile și acuzațiile la adresa unor judecători și ai Curții Constituționale sunt în măsură să afecteze activitatea instituției

  • 06 Mai 2020 13:33
VIDEO: Domnica Manole: Presiunile și acuzațiile la adresa unor judecători și ai Curții Constituționale sunt în măsură să afecteze activitatea instituției

Situația creată în jurul Curții Constituționale în ultima perioadă, presiunile și acuzațiile la adresa unor judecători și a instituției sunt în măsură să afecteze activitatea Curții, a declarat președinta acesteia, Domnica Manole, în cadrul unui briefing. Ea a făcut o trecere în revistă a celor mai importante evenimente legate de activitatea Curții Constituționale, începând cu declarațiile președintelui Igor Dodon în care a recunoscut că fostul președinte al Curții, Vladimir Țurcan, i-a oferit informații din activitatea Curții, cu încălcarea legislației.

Domnica Manole a declarat că s-a adresat și Comisiei de la Veneția, Parlamentului European și altor structuri internaționale, făcând referire la acuzațiile publice la adresa judecătorilor Curții din partea unor persoane publice, inclusiv a lui Igor Dodon, informațiile despre filarea unor judecători, presiunile și șantajul la care ar fi supuși.

Situația respectivă afectează statul de drept și activitatea Curții, a atras atenția Domnica Manole, adăugând că judecătorii constituționali se vor conduce doar de prevederile Constituției în activitatea lor.

„În calitate de președinte al Curții Constituționale, declar că CC își rezervă dreptul de a sesiza Comisia de la Veneția, Parlamentul European, Consiliul Europei, Ambasadele străine în R. Moldova, inclusiv Delegația UE, pentru a scoate în evidență presiunile publice, intimidările la care sunt supuși în prezent judecătorii ei.”

Amintim că după declarațiile lui Igor Dodon, calificate de opoziție și unii experți ca o dovadă a lipsei independenței lui Vladimir Țurcan, acesta a fost demis din funcție de plenul Curții și înlocuit cu Domnica Manole. Igor Dodon și Partidul Socialiștilor au criticat aceste schimbări, iar deputatul socialist Vasile Bolea a solicitat demiterea a 3 judecători constituționali, solicitare considerată de experți ca fiind una politică.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
21,24
Câțiva nori
Umiditate:56 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău