VIDEO | Dodon avertizează NATO că o apropiere față de R.Moldova poate submina neutralitatea țării

  • 08 Februarie 2017 06:35
VIDEO | Dodon avertizează NATO că o apropiere față de R.Moldova poate submina neutralitatea țării

Președintele Igor Dodon a avertizat marți NATO că o consolidare a relațiilor pe care Alianța o caută cu Republica Moldova plasată strategic poate submina neutralitatea și amenința securitatea țării.

Dodon, care a efectuat la Moscova prima vizită în străinătate, după ce a fost ales la sfârșitul anului trecut, a declarat în mai multe rânduri că vrea să restabilească relațiile politice și economice cu fosta putere din perioada sovietică și să răstoarne relațiile apropiate cu NATO și Uniunea Europeană (UE) ale predecesorilor săi proocidentali.

În urma unei întâlniri cu secretarul adjunct al NATO Rose Gottermoeller, Dodon a insistat că instalarea unui birou de legătură al Alianței la Chișinău nu va fi de vreun folos majorității moldovenilor.

”Pentru mine, deschiderea unui astfel de birou nu ajută la securitatea poporului, este o provocare a guvernului precedent”, a declarat el într-o conferință de presă comună cu Gottermoeller, la sediul NATO, la Bruxelles.

Potrivit Radio Free Europe-Radio Liberty, el a cerut conducerii NATO recunoașterea neutralității permanente a Republicii Moldova, deși a admis că în tratatul comun din cadrul Parteneriatului pentru Pace acea neutralitate este deja recunoscută împlicit. Dodon a spus însă că vor avea loc consultări între experți pentru a vedea dacă prevederile actuale sunt suficiente.

 

Dodon a insistat că deschiderea unui birou NATO ar fi o provocare, dată fiind situația din Transnistria și a repetat că dacă biroul va fi deschis, atunci, a spus el „noi pe viitor vom reveni asupra lui”.

„Într-adevăr, consider că Republica Moldova trebuie să coopereze și să aibă relații bune cu toți, absolut… Inclusiv cu NATO. Am spus acest lucru și astăzi: au fost implementate unele programe benefice pentru Republica Moldova, cum ar fi lichidarea stocurilor de pesticide și altele. Aceasta însă nu înseamnă că prezența soldaților străini pe teritoriul Republicii Moldova, sau participarea soldaților noștri, a tineretului nostru, în locuri unde se trage și unde sunt riscuri de războaie vor fi acceptate de mine”, a spus Dodon, citat de RFE-RL

De asemenea, Dodon a recunoscut cã a blocat participarea militarilor moldoveni la o misiune comunã cu NATO:

„Da, zilele acestea nu am semnat detașarea unui contingent de la Ministerul Apărării la participarea unor misiuni. Pentru că întâi trebuie să ne clarificăm, trebuie să numim un ministru profesionist și abia pe urmă să vedem cum procedăm mai departe. A venit o astfel de solicitare, ea este pe masa Președintelui, dar am cerut argumente suplimentare”, a spus președintele moldovean prorus, citat de RFE-RL.

Gottermoeller a subliniat că biroul de legătură este asemănător celor din alte țări, ca Rusia și Ucraina, și că personalul este exclusiv civil, nu militar.

”El va consolida transparența a ceea ce NATO face împreună cu (Republica) Moldova”, a spus ea, catalogând întâlnirea cu Dodon drept ”discuții pozitive intense”.

Alianța, condusă de Statele Unite, a înțeles deplin dorința de neutralitate a Republicii Moldova și respectă dreptul tuturor națiunilor de a-și decide singure aranjamentele în domeniul securității, a declarat ea.

Republica ”Moldova nu vrea să adere la NATO”, a notat Gottermoeller, însă a adăugat că neutralitatea nu înseamnă izolare, că cele două părți au cooperat în trecut și și-a exprimat speranța să facă la fel în viitor.

Republica Moldova, situată între Ucraina și România, este împărțită cultural și lingvistic est-vest, la fel ca Ucraina.

Un scurt război civil, în anii '90, s-a încheiat cu proclamarea independenței de către regiunea separatsită rusofonă Transnistria, susținută de Moscova, care a staționat trupe în această regiune.

Întrebat ce părere are despre prezența continuă a militarilor ruși în regiunea separatsită, Dodon a declarat că problema va fi rezolvată odată cu soluționarea conflictului transnistrean.

Sursa: News.ro.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:2,06 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău