VIDEO | Declarațiile președinților Sandu, Iohannis și Zelensky la deschiderea sesiunii Summitului Comunității Politice Europene
-
01 Iunie 2023 13:56
Sesiunea plenară a Summitului Comunității Politice Europene care se desfășoară la Bulboaca a început cu mesajul președintei Republicii Moldova, Maia Sandu. Șefa statului a spus că acest eveniment arată unitatea și hotărârea statelor din interior și din afara UE care pot să acționeze împreună pentru a consolida pacea pe continent și pentru a rezolva problemele comune. La rândul său, președintele României, Klaus Iohannis și-a manifestat susținerea pentru Republica Moldova subliniind că nu este singură. Iar liderul de la Kiev, Vlodimir Zelensky, a accentuat necesitatea integrării europene a țărilor care se află în preajma Rusiei, transmite Radio Chișinău.
Sesiunea plenară a Summitului Comunității Politice Europene a fost deschisă de către președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, care a accentuat faptul că desfășurarea Summitului în apropierea Ucrainei reprezintă o expresie clară a solidarității cu cetățenii de acolo. Șefa statului a spus că acest eveniment arată unitatea și hotărârea statelor din UE și din afara ei care pot să acționeze împreună pentru a consolida pacea pe continent și de a rezolva problemele comune.
„Dorim să avem o dezbatere strategică cu privire la modul în care putem consolida securitatea continentului și cum putem rezolva consecințele invaziei ruse împotriva Ucrainei. Va trebui să găsim soluții pentru crizele din domeniul energetic și climei. Trebuie să ne accelerăm tranziția energetică, să diversificăm sursele de energie și să protejăm mai bine infrastructura critică”, a declarat Sandu.
La rândul său, președintele ucrainean, Vlodimir Zelensky, a subliniat că aceasta este vremea deciziilor și că toate țările care au graniță cu Rusia și care nu vor să fie sfârtecate de această țară trebuie să se alieze cu UE și NATO. Există doar două opțiuni, a accentuat Zelensky.
„Fie un război deschis, fie o ocupare din partea Rusiei pas cu pas. Speranțele noastre devin tot mai îndepărtate și îmi pare rău că trebuie să-mi exprim aici această dezamăgire, atât în numele soldaților noștri, care luptă pentru libertate, cât și pentru poporul nostru care luptă pentru Ucraina și asta este speranța lor”, a spus Volodimir Zelensky.
Și președintele României, Klaus Iohannis, a venit cu un mesaj în debutul sesiunii plenare. Liderul de la Cotroceni și-a manifestat susținerea pentru Republica Moldova și a subliniat că nu este singură. El s-a referit la agresiunea militară împotriva Ucrainei, atenționând că este evoluția cea mai perturbată din era de după Războiul Rece.
„Este datoria noastră a comunității statelor europene democratice să răspundem acestui apel istoric și să îi sprijinim pe cei mai vulnerabilei dintre noi. Aceste state au aleși pași pe calea democrației pentru a-și proteja suveranitatea și integritatea teritorială”, a menționat Klaus Iohannis.
Acest summit trebuie să fie și o reflecție a capacității comune de a face progres pe calea păcii, stabilității și democrației în Europa și nu numai, a conchis președintele României.