VIDEO | Cum arată Ucraina după 25 de zile de invazie rusă

  • 21 Martie 2022 08:19
VIDEO | Cum arată Ucraina după 25 de zile de invazie rusă

Rusia și Ucraina vor avea luni, din nou, negocieri. Este a cincea rundă de discuții între echipele celor două țări, care vine după 25 zile de când a pornit invazia. În tot acest timp, rușii continuă să atace mai mult obiective civile decât militare.

Duminică, o școală din Mariupol, în care se adăposteau peste 400 de refugiați, a fost bombardată, dar nu se știe încă numărul de victime, pentru că salvatorii pur și simplu nu pot ajunge acolo, scrie digi24.ro.

Tot duminică, Kremlinul a anunțat că a tras din nou cu rachete hipersonice, de data asta ca să distrugă un depozit de combustibil din sudul Ucrainei, lângă Nikolaev.

Au fost bombardamente și la Kiev. Rachetele au căzut peste o zonă rezidențială din vestul capitalei ucrainene, aflată aproape de Irpin.

 

 

Rușii atacă ținte civile

Așa cum face de multe zile, primarul Kievului, Vitali Kliciko, a mers personal pe teren și a filmat distrugerile cu propriul telefon mobil relatând despre ce vede: „Acesta este cartierul Sviatoșinski din Kiev. Vedem aici efectele așa-numitei „lumi rusești”. Aici este o grădiniță. Aici este un crater uriaș. Clădirea aceasta este în ruine. Ferestrele sunt toate sparte: Câteva mașini au ars”.

Relatările primarului sunt susținute de martorii oculari ai evenimentelor. „Tocmai ieșisem din bucătărie și eram pe hol. Nu puteam să aud nimic, absolut nimic. Nu a fost niciun avertisment. Suflul m-a lovit în spate. Aveam ceai fierbinte în mâini. Nici nu știu cum am supraviețuit”, povestește o femeie.

La Irpin, rachetele au căzut peste un seminar religios, un cămin cultural și un loc de joacă pentru copii.

„Bombardează, la fel, zone rezidențiale și la Harkov, la Mariupol și la Cernihov”, spune Vitali Kiliciko.

Mariupol, oraș-cheie pentru planurile Rusiei, este bombardat fără încetare

Lupte crâncene se dau pe străzile din Mariupol pe care rușii îl atacă de aproape trei săptămâni. Acest oraș-port la Marea Azov i-ar asigura Kremlinului mult doritul culoar terestru între Donbas și peninsula Crimeea. Mariupol este acum înconjurat din toate părțile de invadatori.

În Mariupol, rușii au atacat tot ce le-a stat în cale, inclusiv clădiri rezidențiale, școli sau grădinițe.

„Continuă să atace, cu artilerie, cu raiduri aeriene, sunt constant focuri de armă. Acum sunt lupte, se trage chiar în oraș”, confirmă Pavlo Kirilenko, guvernatorul din Mariupol.

Tot în Mariupol, invadatorii au bombardat Școala de Arte, unde se refugiaseră peste 400 de oameni. Se fac eforturi disperate pentru a ajunge la ei.

Linia frontului este practic înghețată după trei săptămâni

„Putin și Kremlinul sunt criminali de război, comit crime de război și atacă intenționat populația ucraineană. Rusia a comis aproape toate crimele de război posibile pe care umanitatea le-a văzut de la cel de-Al Doilea Război Mondial. Numărul victimelor civile este mult mai mare decât cel al forțelor armate ale Ucrainei”, a declarat Olga Ștefanișina, vicepremier al Ucrainei.

Kremlinul spune că a folosit din nou rachete hipersonice și de croazieră, în timp ce Kievul subliniază că Rusia nu reușește, nici după mai bine de trei săptămâni, să obțină victorii categorice și să avanseze.

„Linia frontului este practic înghețată. Ambele părți fac manevre tactice deoarece nici noi, nici rușii, nu avem suficientă forță să avansăm. Ambele părți fac operațiuni tactice cu ajutorul rezervelor și fac atacuri punctuale. Dar atacurile noastre au mai mult succes”, susține Oleksei Arestovici, consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:5,14 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
17
Fri
17
Arhivă Radio Chișinău