VIDEO | Cum a devenit Transfăgărășanul o poveste de succes. Construit de armată, scopul inițial al drumului era cu totul altul

  • 28 August 2021 19:43
VIDEO |  Cum a devenit Transfăgărășanul o poveste de succes. Construit de armată, scopul inițial al drumului era cu totul altul

Transfagarașanul dn România este un drum făcut de armată, în anii 70. Continuă să încânte și în prezent, pentru că șoseaua care traversează Carpații este cu adevărat uimitoare. Iar peisajul din jurul ei este chiar și mai și. De-a lungul lui, regăsim o altă bijuterie inginerească, din anii 60, Barajul Vidraru. Cel mai spectaculos drum din lume! Așa exclamau realizatorii unei cunoscute emisiuni internaționale care testau un drum cu mașina pe Transfăgărășan, transmite DIGI24.ro.

Potrivit sursei citate, atunci când au fost construite cele două obiective, Transfăgărășanul și Barajul Vidraru, turismul nu era luat deloc în calcul. Transfăgărășanul era pentru o trecere rapidă peste munți, în caz de probleme cu URSS-ul. Lacul Vidraru a fost creat artificial, prin apariția barajului, iar scopul era pragmatic: producerea de energie electrică.

În secolul nostru nevoile oamenilor s-au diversificat. Acum avem mai multe mașini și o dorință mai mare de a ne descoperi țara. Iar călătorului îi șade bine cu drumul, dar mai trebuie să se și oprească din când în când.

Cabana lui Nicu Ceaușescu s-a transformat în cel mai râvnit hotel din zonă

Cristina CileacuFilmăm într-un loc extrem de frumos, suntem lângă lacul Vidraru, vedem în spate munți, pădure și suntem pe balconul unui hotel despre care îmi spuneați că de la el s-a dezvoltat toată zona. Cum anume?

Dan Grecu, antreprenor: În urmă cu mai mulți ani, pe vremea când s-a construit Barajul Vidraru, aici s-a construit o mică căbănuță, care era locul în care stăteau inginerii și cei care conduceau barajul de la lacul Vidraru. Ulterior, această căbănuță a intrat în circuitul turistic la BTT, a fost folosită mult timp aproape exclusiv de Nicu Ceaușescu. Era o căbănuță destul de mică, 15 camere, practic nu se întâmpla mare lucru aici.

În urmă cu vreo 15 ani, am preluat cumva această cabană și am creat un proiect, mi-am imaginat un proiect de dezvoltare, în care să realizăm o structură turistică mult mai mare și mult mai fezabilă din punct de vedere al unei afaceri, plus că simțeam potențialul locului de aici, practic nu exista o destinație turistică legată de lacul Vidraru sau de Transfăgărășan. Și am considerat că o structură, cam de 60 de camere, și așa am și făcut proiectul, în care am inclus această cabană, practic am acoperit-o cumva și am introdus-o în acest hotel, fără să stric absolut nimic, ba mai mult decât atât, am preluat și arhitectura cabanei. Am aplicat pentru fondurile europene pe programul 2007-2013, programul de dezvoltare regională, într-un proiect care a avut o valoare de 4 milioane și jumătate de euro, fără TVA.

Cristina CileacuDacă nu erau banii europeni, ați fi făcut această investiție din bani proprii?

Dan Grecu: Never. Nicicum. Nu puteam s-o fac, era foarte complicat. De fapt, banii au fost cei care și proiectul în sine, faptul că exista oportunitatea finanțării cu bani europeni ne-a dus către ideea de a dezvolta un hotel în locul acesta. Altfel nu m-aș fi apucat niciodată, era foarte complicat.

CITIȚI continuarea pe DIGI24.ro

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de Muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
-1,71
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:1,54 m/s
Tue
0
Wed
1
Thu
4
Fri
4
Sat
3
Arhivă Radio Chișinău