Coronavirusul la copii - simptome care pot induce în eroare. Ce spun medicii

  • 15 Septembrie 2020 11:27
Coronavirusul la copii - simptome care pot induce în eroare. Ce spun medicii

După începerea școlii explodează, de obicei, infecțiile virale la copii. Fără test, este foarte dificil pentru oricine să-și dea seama dacă e vorba despre o simplă răceală sau de o infectare cu virusul SARS-CoV-2. Medicii fac apel la părinți și le cer să îi țină pe copii acasă chiar de la primele semne de boală. Mai mult, copiii ar trebui să fie izolați de ceilalți membri ai familiei, în special de bunici, potrivit stiriletvr.ro, relatează TVR MOLDOVA.

De cele mai multe ori, copiii cu COVID-19 nu au simptome sau fac forme ușoare, care pot fi confundate cu manifestările altor afecțiuni, notează sursa citată

Puțini își pierd gustul și mirosul, unul dintre semnele precoce de infecție cu SARS-CoV-2.

Dr. Ștefan Lazăr, șef secție Boli Infecțioase Copii, Spitalul "Victor Babeș" București: "Se plâng de dureri în gât, fac febră o zi, două, trei, fac niște scaune diareice. Sunt niște manifestări absolut nespecifice. E foarte dificil și pentru noi, că medici, să tranșăm un diagnostic doar clinic, mai ales că, în cazul copiilor, încep și infecțiile respiratorii de sezon obișnuite".

Diana Brâncuș, jurnalist TVR: "În caz că le apar simptome de boală, copiii trebuie să rămână acasă, să nu mai meargă la școală, insistă specialiștii. Părinții trebuie să sune medicul de familie, care poate să facă o consultație și la distanță. Nu este recomandabil să-i ducă pe copii imediat la spital. Camerele de gardă sunt oricum foarte aglomerate, iar cei mici riscă să ia de acolo și alte boli pe care nu le aveau".

Dacă într-o locuință sunt mai multe persoane cu simptome respiratorii, suspiciunea de COVID-19 este mai mare. Purtarea măștii, distanțarea și igiena sunt reguli care chiar le pot salva viața celor mai vulnerabili.

Dr. Adrian Marinescu, medic primar Boli Infecțioase, Institutul "Matei Balș": "Cei mici, chiar dacă foarte frecvent sunt asimptomatici, pot cu siguranță să transmită și studiile au arătat că, în unele situații, vorbim de încărcături virale importante care chiar sunt similare cu ce s-ar întâmpla în cazul celor care aveau forme simptomatice grave".

Dr. Ștefan Lazăr, șef secție Boli Infecțioase Copii, Spitalul "Victor Babeș" București: "Școala trebuie făcută nu cu orice preț, dar luându-se măsuri de precauție foarte stricte. De asta noi insistăm că rolul primordial îl are părintele. (...) Din păcate, sunt foarte mulți adulți care ignoră încă această boală și un copil are drept model adultul de lângă el".

De la începutul epidemiei, aproape 2.500 de copii cu vârste până la 9 ani au fost diagnosticați cu COVID-19, adică 2% din totalul cazurilor confirmate. Numărul celor depistați pozitiv care au vârste intre 10 și 19 ani a depășit 4 mii.

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău