VIDEO | Coreea de Nord și Coreea de Sud au lansat rachete balistice în aceeași zi

  • 15 Septembrie 2021 19:45
VIDEO | Coreea de Nord și Coreea de Sud au lansat rachete balistice în aceeași zi

Coreea de Nord și Coreea de Sud au făcut miercuri teste cu rachete balistice la câteva ore diferență una de cealaltă, evidențiind o cursă a înarmării în peninsulă, în contextul în care negocierile nucleare cu Nordul sunt blocate, scrie BBC, citat de DIGI24.

Coreea de Nord a lansat miercuri două rachete balistice de pe coasta de est, ceea ce reprezintă primul test cu astfel de rachete din ultimele șase luni și o nouă încălcare a rezoluției ONU, notează sursa citată.

Testele au loc în condițiile în care Coreea de Sud și China au discutat despre problema nucleară a Coreei de Nord.

Câteva ore mai târziu, Coreea de Sud a testat prima ei rachetă balistică lansată din submarin.

Testul rachetei denumite SLBM era plănuit dinainte și nu a fost o reacție la rachetele lansate de Nord. Coreea de Sud devine a șaptea șară din lume care are o astfel de tehnologie.

Președintele sud-coreean Moon Jae-in, care a participat la test, a declarat că Sudul are acum „suficientă capacitate de descurajare pentru a răspunde oricând provocărilor Coreei de Nord”. El a cerut ca țara sa să continue programele de înarmare, pentru „a copleși puterea asimetrică a Coreei de Nord”.

Testele efectuate de cele două țări au evidențiat o cursă a înarmării în peninsula coreeană, în contextul în care negocierile cu Coreea de Nord rămân blocate. SUA dorește ca Nordul să renunțe la programul de rachete și la programul nuclear, în schimbul ridicării sancțiunilor, dar Phenianul a refuzat.

Rachetele cu rază scurtă de acțiune lansate miercuri de Coreea de Nord au zburat circa 800 de kilometri, la o altitudine maximă de 60 de kilometri, și au fost lansate dintr-o zonă din centrul țării, a anunțat armata sdu-coreeană.

Proiectilele au zburat în direcția est, spre Marea Japoniei, iar Coreea de Sud și SUA analizează să vadă ce tip de rachetă a fost folosit.

Premierul japonez Yoshihide Suga a calificat drept "revoltătoare" noua lansare și a condamnat gestul nord-coreenilor ca fiind o amenințare pentru pacea și securitatea în regiune.

Noua lansare vine la două zile după ce agenția oficială de presă nord-coreeană KCNA a anunțat că în weekend a avut loc un test reușit al unei rachete de croazieră cu rază lungă, evocând o "armă strategică de mare importanță". A fost primul astfel de test după șase luni, iar potrivit unor experți descrierea făcută de nord-coreeni ar putea indica faptul că racheta testată în weekend este capabilă să transporte focoase nucleare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:95 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău