VIDEO | Cod galben de ninsori și viscol în 36 de județe din România

  • 05 Februarie 2020 09:20
VIDEO | Cod galben de ninsori și viscol în 36 de județe din România

Peste trei sferturi din teritoriul României se va afla sub avertizare Cod galben de intensificări ale vântului, ninsori și viscol până joi dimineața, reiese din prognoza publicată de Administrația Națională de Meteorologie (ANM) de la București.

Județele afectate de avertizarea Cod galben sunt: Maramureș, Bihor, Arad, Timișoara, Caraș-Severin, Hunedoara, Alba, Sălaj, Cluj, Mehedinți, Gorj, Sibiu, Brașov, Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, Prahova, Giurgiu, Călărași, Ialomița, Tulcea, Constanța, Brăila, Galați, Vaslui, Iași, Botoșani, Suceava, Neamț, Bacău, Vrancea, Buzău, Covasna, Harghita, Mureș și Bistrița-Năsăud.

Potrivit meteorologilor, în intervalul 5 februarie, ora 8:00 - 6 februarie, ora 10:00, în regiunile estice vor fi precipitații, la început ninsori în zona de munte și în nordul Moldovei și mai ales ploi și lapoviță în rest, iar spre seară și noaptea vor predomina ninsorile.

În zona de munte, din nordul și centrul Moldovei, iar din orele serii și în sudul Moldovei, Dobrogea și în cea mai mare parte a Munteniei va ninge, se va depune strat de zăpadă, iar vântul va avea intensificări susținute, viscolind ninsoarea și determinând scăderea vizibilității. Rafalele vor depăși 60 - 70 km/h, iar în zona montană 90 - 100 km/h.

Până în jurul orei 6,00, carosabilul era acoperit cu zăpadă doar pe DN 13E în zona Zagon-Barcani, județul Covasna, și pe DN 15 în zona Borsec, județul Harghita, în rest, pe arterele de drumuri naționale din aceste două județe, precum și din Sibiu, Mureș și Brașov, carosabilul fiind umed.

Secția de Drumuri Naționale Brașov a acționat cu utilajele de deszăpezire pe DN 1, DN 1 A, DN 1E, DN 1 S, DN 10, DN 11, DN 13, DN 13E, DN 73, DN 73 A, DN 73 B, DN 73 F și VOB.



În a doua parte a zilei de miercuri (5 februarie) și în prima parte a nopții de miercuri spre joi (5/6 februarie) vântul va fi intens și în regiunile vestice și centrale, cu viteze de peste 55 - 60 km/h.

Pentru București, estimările arată că, de miercuri, de la ora 8:00, până joi, 6 februarie, ora 10:00, vremea se va răci accentuat, temperatura aerului va scădea continuu pe tot parcursul intervalului, de la valori de 4 - 5 grade, în dimineața zilei de miercuri până în jurul a -2 grade Celsius, în noaptea de miercuri spre joi. În plus, vor fi precipitații, ziua sub formă de ploaie, iar seara și noaptea predominant ninsoare.

Vântul avea intensificări temporare, cu rafale ce vor atinge 55 - 60 km/h, amplificând senzația de rece și viscolind ninsoarea în a doua parte a intervalului, transmite AGERPRES.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
11,63
Nori împrăștiați
Umiditate:84 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
10
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău