VIDEO | Chirtoacă, Munteanu, Deliu și Carp la o acțiune comună de Ziua Unirii: Să lăsăm orgoliile la o parte, să putem da mâna

  • 01 Decembrie 2019 13:23
VIDEO | Chirtoacă, Munteanu, Deliu și Carp la o acțiune comună de Ziua Unirii: Să lăsăm orgoliile la o parte, să putem da mâna

Cu prilejul sărbătorii tuturor românilor, marcată la 1 decembrie, la Chișinău au loc mai multe acțiuni dedicate Marii Uniri.

Membrii mai multor partide și organizații unioniste au depus flori la monumentul lui Ștefan Cel Mare și Sfânt. La acțiune au participat  liderii PL, Dorin Chirtoacă, PLDM, Tudor Deliu și USB Valeriu Munteanu, deputatul Lilian Carp și alții.

Dorin Chirtoacă a felicitat toți românii cu ocazia împlinirii a 101 de la înfăptuirea Marii Uniri.

”Prin ceea ce se întâmplă astăzi, cred că vom avea punctul de renaștere a mișcării unioniste din Moldova. A venit vremea să avem o mișcare unionistă care să ducă până la capăt lupta pentru reîntregirea neamului, lupta pentru unire, în așa fel încât să dăm jos hotarul de la Prut”. El a amintit de discursul ambasadorului României la Chișinău Daniel Ioniță, care a declarat la recepția oferită de Ziua Națională, că România s-a împăcat cu istoria, însă nu și-a uitat istoria.

„Aceste cuvinte au fost spuse de față cu Dodon, care n-a avut nicio obiecție. Aceasta înseamnă că noi avem calea spre unire deschisă, pentru că România a spus la Chișinău că nu este de acord cu Pactul Ribbentrop-Molotov. Acum trebuie să avem noi minte să ne organizăm pentru a parcurge această cale, astfel încât să aibă loc reîntregirea neamului românesc”, a declarat Dorin Chirtoacă.

Și președintele USB Valeriu Munteanu și-a exprimat speranța că acest eveniment comun va fi un început pentru o nouă mișcare pentru a unirea Basarabiei cu România și a declarat că este gata să pună umărul în acest sens:

„Cei 30 de ani de  independență a RM a lămurit pe toată lumea că noi suntem parte a națiunii române și nu puteam să ne edificăm ca stat. Basarabia poate să trăiască bine doar împreună cu România. În ultimii 30 de ani, România și-a realizat cele mai mari teme de țară pe care le-a avut: a intrat  în NATO și în UE. Iar dezbaterile pe care le-am văzut în campanie a fost care dintre candidații la președinția României va construi mai bine autostrăzi în următorii cinci ani. Unde suntem noi astăzi, cu discuțiile despre problemele pe care le avem – în sărăcie, mizerie și o influență tot mai mare a Federației Ruse în RM prin exponenții ei văzuți și nevăzuți”.

Deputatul Lilian Carp a declarat că 1 decembrie nu este doar o zi în care ne-am unit, dar o zi în care s-a încheiat o luptă în care am fost recunoscuți ca un sigur popor ce trăiește în hotare comune. „1 decembrie este ziua în care să ne amintim că acum 101 ani s-a încheiat consolidarea neamului românesc, divizat între trei mari imperii și care a luptat cu greu să-și poată uni teritoriile. De aceea, la Chișinău, Unirea este așteptată mai mult ca niciodată. Unirea de a fi împreună, de a putea lăsa orgoliile la o parte, de a putea da mâna cu celălalt. Sper că 1 decembrie poate fi un nou început. Să nu uităm că cei care astăzi  au intrat în Primăria Chișinău și stau aici peste drum,  încearcă să se prefacă, pentru a putea fura de peste Prut și banii, și speranța celor care sunt aici la Chișinău”, a atenționat deputatul.

La această oră are loc dezvelirea bustului poetului Dumitru Matcovschi, pe Aleea Clasicilor.

La ora 14 va avea loc un Marș  al Unirii, de la monumentul lui Ștefan cel Mare, până la sediul fostului Sfat al Țării, unde a fost semnat Actul Unirii Basarabiei cu România.

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău