VIDEO | Centrul Antiterorist al SIS a depistat încălcări grave la unele depozite de materiale explozibile din R.Moldova

  • 07 Octombrie 2020 10:16
VIDEO | Centrul Antiterorist al SIS a depistat încălcări grave la unele depozite de materiale explozibile din R.Moldova

Centrul Antiterorist al Serviciului de Informații și Securitate (SIS) în comun cu Agenția pentru Supraveghere Tehnică au realizat controale inopinate mai multor agenți economici licențiați pentru desfășurarea importului, depozitării materialelor explozibile și efectuării lucrărilor cu explozibilul de uz civil.

Potrivit unui cpmunicat al SIS, În urma verificărilor petrecute pe întreg teritoriul Republicii Moldova, la trei agenți economici au fost identificate și documentate un șir de nereguli la capitolul securitatea păstrării, a condițiilor de stocare și a activității de depozitare a materialelor explozibile.

Astfel, ofițerii SIS au stabilit că unul dintre depozitele de stocare a explozibilului a obținut licența cu încălcarea prevederilor legale. Printre iregularitățile depistate se numără: pereți construiți din materiale fragile care permit pătrunderea cu ușurință în interiorul acestora, lipsa interdicțiilor de semnalare corespunzătoare de zona periculoasă pentru populație; nefuncționalitatea butonului de alarmă fix și al celui mobil; lipsa sistemului de supraveghere video; sistem de iluminare ineficient; lipsa mijloacelor de menținere a temperaturii și umidității; amplasarea depozitului pe teritoriul altui agent economic cu acces liber al persoanelor terțe; lipsa planului de localizare și lichidare a incidentelor.

De asemenea, depozitul respectiv se află într-o zonă rezidențială, la o distanță mai mică de 100 metri de la case de locuit, precum și în proximitatea imediată a unui alt agent economic. Raza de acoperire prin unda de șoc a unei eventuale explozii în acest caz ar putea fi de circa 1600 metri.

În urma controlului realizat, la solicitarea Serviciului de Informații și Securitate, licența agentului economic a fost anulată de către Agenția Servicii Publice, la subiect fiind sesizat și Centrul Național Anticorupție.

Un alt depozit ilegal a fost depistat pe teritoriul unei cariere de calcar brut pentru construcții, în apropiere nemijlocită de o conductă de gaz. Depozitul nu corespundea condițiilor prevăzute de normele legale și nu dispunea de licență de specialitate.

Ca rezultat al numeroaselor abateri depistate, Centrul Antiterorist al SIS a convocat o ședință de lucru cu participarea tuturor agenților economici, licențiați în genul de activitate respectiv.

În cadrul întrevederii au fost abordate cerințele legale față de activitatea desfășurată și neregulile depistate, entităților economice fiindu-le trasată sarcina de a le înlătura în decurs de 30 zile, cu informarea ulterioară a autorităților cu atribuții în domeniu.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
6
Cer fragmentat
Umiditate:75 %
Vint:7,2 m/s
Sun
3
Mon
3
Tue
5
Wed
7
Thu
8

Curs oficial BNM 27 Februarie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.3426 -0.0000
USD 17.4546 -0.0000
RON 4.3784 -0.0000
UAH 0.6257 -0.0000
RUB 0.2368 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău