VIDEO | Cele mai frumoase destinații ecoturistice din România promovate prin intermediul unui program derulat în premieră

  • 26 Noiembrie 2019 15:08
VIDEO | Cele mai frumoase destinații ecoturistice din România promovate prin intermediul unui program derulat în premieră

Cele mai frumoase destinații ecoturistice din România vor fi promovate în cadrul unei inițiative intitulate "Săptămânile ecoturistice ale României", parte a unu program derulat în premieră în țara noastră, urmând să fie postate pe canalul de Youtube Descoperă Eco-România, filme care prezintă aceste zone, informează Agerpres.

"Pentru șapte săptămâni la rând vom arăta publicului câte un film despre cele mai spectaculoase, frumoase, pline de farmec eco-destinații, văzute prin obiectivul fotografului de natură Mihai Moiceanu. Primul lansat, astăzi (26 noiembrie - n.r.), este trailerul Descoperă Eco-România. Apoi, pe rând, pe canalul de Youtube Descoperă Eco-România vom avea săptămânal filme despre Țara Hațegului - Retezat, Ținutul Zimbrului, Eco Maramureș, Băile Tușnad și împrejurimile, Țara Dornelor, Pădurea Craiului, Colinele Transilvaniei", se arată într-un comunicat transmis AGERPRES.

Inițiativa de promovare "Săptămânile ecoturistice ale României" este parte a programului "Dezvoltarea destinațiilor ecoturistice în România", o inițiativă comună a Romanian-American Foundation și a Fundației pentru Parteneriat din Miercurea Ciuc, care este implementat de șapte unități de management de destinație, coordonate de Asociația de Ecoturism din România.

Potrivit sursei citate, aceste destinații cumulează o ofertă de 200 de produse și servicii, "care sunt disponibile pentru iubitorii de natură, mișcare în aer liber, taifas cu localnicii și mâncare gustoasă".

În comunicat se mai arată că, în acest moment, în rețeaua ecoturistică, sunt peste 180 de pensiuni, peste 1700 de kilometri de trasee de drumeție, cicloturism și trasee tematice. De asemenea, s-a depășit cifra de 100 de mii de turiști găzduiți, cu peste 250.000 de înnoptări.

"Suntem în acest moment, după un demers de peste cinci ani, în care s-a lucrat profesionist la nivelul fiecărei destinații, pe infrastructură ecoturistică, calitatea serviciilor, informare și semnalizare", a declarat Andrei Blumer, președintele Asociației de Ecoturism din România, citat în comunicatul menționat

La rândul său, directorul Fundației pentru Parteneriat din Miercurea Ciuc, László Potozky, a punctat faptul că programul "Dezvoltarea destinațiilor ecoturistice în România" reprezintă o premieră pentru țara noastră.

"Este o premieră pentru România existența unui program de finanțare pe un subiect bine definit cum este destinația de ecoturism, pe o durată așa de lungă. Vorbim de două module de finanțare de 4 ani fiecare, care au început în 2015 și vor continua cel puțin până în 2023", a subliniat László Potozky, directorul Fundației pentru Parteneriat, citat în același comunicat.

Programul stimulează profesionalizarea managementului destinațiilor de ecoturism și reușește să propulseze rețeaua de destinații sub brand-ul Descoperă Eco-Romania pe piața națională și internațională de turism.

"Ne dorim stimularea antreprenoriatului local și realizarea unor modele replicabile de dezvoltare locală prin ecoturism", a declarat Roxana Vitan, președintele Romanian-American Foundation.

Sursa citată mai precizează că impactul socio-economic al ecoturismului integrat în această inițiativă este deja semnificativ, estimat la peste 30 de milioane de lei anual, direct în economia locală, peste 550 de antreprenori locali implicați și peste 140 de locuri de muncă create direct de dezvoltarea destinațiilor, toate acestea fiind posibile în urma unei finanțării de peste 3,5 milioane de dolari, în primii 4 ani.

"Ecoturismul pentru România reprezintă o șansă excepțională prin atragerea de turiști din străinătate și din țară pe un produs turistic de calitate, care creează un impact economic remarcabil la nivel de comunități rurale. Astfel, se demonstrează că natura României și bogăția culturală utilizate cu atenție și bine păstrate pot genera venituri considerabile din ecoturism", se mai arată în comunicat.

Conform sursei menționate, destinația de ecoturism este o zonă în care există cel puțin o arie protejată, cum ar fi un parc național, o rezervație naturală sau un sit Natura 2000 și unde dezvoltarea și oferta turistică este un rezultat al colaborării între afacerile locale, primării și administratorul ariei protejate.

Conceptul de destinație de ecoturism este recunoscut de către sectorul guvernamental, România având în premieră internațională un sistem de evaluare și certificare a acestor destinații.

Până în acest momente au fost evaluate și recunoscute cinci destinații de ecoturism: Eco Maramureș, Zărnești - Piatra Craiului, Ținutul Zimbrului, Țara Hațegului - Retezat și Țara Dornelor, se mai precizează în comunicat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău