VIDEO | Cele mai frumoase destinaţii ecoturistice din România promovate prin intermediul unui program derulat în premieră

  • 26 Noiembrie 2019 15:08
VIDEO | Cele mai frumoase destinaţii ecoturistice din România promovate prin intermediul unui program derulat în premieră

Cele mai frumoase destinaţii ecoturistice din România vor fi promovate în cadrul unei iniţiative intitulate "Săptămânile ecoturistice ale României", parte a unu program derulat în premieră în ţara noastră, urmând să fie postate pe canalul de Youtube Descoperă Eco-România, filme care prezintă aceste zone, informează Agerpres.

"Pentru şapte săptămâni la rând vom arăta publicului câte un film despre cele mai spectaculoase, frumoase, pline de farmec eco-destinaţii, văzute prin obiectivul fotografului de natură Mihai Moiceanu. Primul lansat, astăzi (26 noiembrie - n.r.), este trailerul Descoperă Eco-România. Apoi, pe rând, pe canalul de Youtube Descoperă Eco-România vom avea săptămânal filme despre Ţara Haţegului - Retezat, Ţinutul Zimbrului, Eco Maramureş, Băile Tuşnad şi împrejurimile, Ţara Dornelor, Pădurea Craiului, Colinele Transilvaniei", se arată într-un comunicat transmis AGERPRES.

Iniţiativa de promovare "Săptămânile ecoturistice ale României" este parte a programului "Dezvoltarea destinaţiilor ecoturistice în România", o iniţiativă comună a Romanian-American Foundation şi a Fundaţiei pentru Parteneriat din Miercurea Ciuc, care este implementat de şapte unităţi de management de destinaţie, coordonate de Asociaţia de Ecoturism din România.

Potrivit sursei citate, aceste destinaţii cumulează o ofertă de 200 de produse şi servicii, "care sunt disponibile pentru iubitorii de natură, mişcare în aer liber, taifas cu localnicii şi mâncare gustoasă".

În comunicat se mai arată că, în acest moment, în reţeaua ecoturistică, sunt peste 180 de pensiuni, peste 1700 de kilometri de trasee de drumeţie, cicloturism şi trasee tematice. De asemenea, s-a depăşit cifra de 100 de mii de turişti găzduiţi, cu peste 250.000 de înnoptări.

"Suntem în acest moment, după un demers de peste cinci ani, în care s-a lucrat profesionist la nivelul fiecărei destinaţii, pe infrastructură ecoturistică, calitatea serviciilor, informare şi semnalizare", a declarat Andrei Blumer, preşedintele Asociaţiei de Ecoturism din România, citat în comunicatul menţionat

La rândul său, directorul Fundaţiei pentru Parteneriat din Miercurea Ciuc, László Potozky, a punctat faptul că programul "Dezvoltarea destinaţiilor ecoturistice în România" reprezintă o premieră pentru ţara noastră.

"Este o premieră pentru România existenţa unui program de finanţare pe un subiect bine definit cum este destinaţia de ecoturism, pe o durată aşa de lungă. Vorbim de două module de finanţare de 4 ani fiecare, care au început în 2015 şi vor continua cel puţin până în 2023", a subliniat László Potozky, directorul Fundaţiei pentru Parteneriat, citat în acelaşi comunicat.

Programul stimulează profesionalizarea managementului destinaţiilor de ecoturism şi reuşeşte să propulseze reţeaua de destinaţii sub brand-ul Descoperă Eco-Romania pe piaţa naţională şi internaţională de turism.

"Ne dorim stimularea antreprenoriatului local şi realizarea unor modele replicabile de dezvoltare locală prin ecoturism", a declarat Roxana Vitan, preşedintele Romanian-American Foundation.

Sursa citată mai precizează că impactul socio-economic al ecoturismului integrat în această iniţiativă este deja semnificativ, estimat la peste 30 de milioane de lei anual, direct în economia locală, peste 550 de antreprenori locali implicaţi şi peste 140 de locuri de muncă create direct de dezvoltarea destinaţiilor, toate acestea fiind posibile în urma unei finanţării de peste 3,5 milioane de dolari, în primii 4 ani.

"Ecoturismul pentru România reprezintă o şansă excepţională prin atragerea de turişti din străinătate şi din ţară pe un produs turistic de calitate, care creează un impact economic remarcabil la nivel de comunităţi rurale. Astfel, se demonstrează că natura României şi bogăţia culturală utilizate cu atenţie şi bine păstrate pot genera venituri considerabile din ecoturism", se mai arată în comunicat.

Conform sursei menţionate, destinaţia de ecoturism este o zonă în care există cel puţin o arie protejată, cum ar fi un parc naţional, o rezervaţie naturală sau un sit Natura 2000 şi unde dezvoltarea şi oferta turistică este un rezultat al colaborării între afacerile locale, primării şi administratorul ariei protejate.

Conceptul de destinaţie de ecoturism este recunoscut de către sectorul guvernamental, România având în premieră internaţională un sistem de evaluare şi certificare a acestor destinaţii.

Până în acest momente au fost evaluate şi recunoscute cinci destinaţii de ecoturism: Eco Maramureş, Zărneşti - Piatra Craiului, Ţinutul Zimbrului, Ţara Haţegului - Retezat şi Ţara Dornelor, se mai precizează în comunicat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chişinău
0 °C
cer acoperit de nori
Umiditate:76 %
Vint:3,6 m/s
Tue
2 °C
Wed
4 °C
Thu
0 °C
Fri
0 °C
Sat
1 °C

Curs oficial BNM 20 Ianuarie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4428 -0.0347
USD 17.4979 0.0441
RON 4.0685 -0.0066
UAH 0.7200 -0.0035
RUB 0.2851 0.0024
Arhivă Radio Chișinău