VIDEO | Cei 41 de cetățeni români evacuați din Fâșia Gaza au ajuns în țară. Avionul trimis inițial s-a defectat

  • 12 Noiembrie 2023 10:25
VIDEO | Cei 41 de cetățeni români evacuați din Fâșia Gaza au ajuns în țară. Avionul trimis inițial s-a defectat

Cei 41 de cetățeni români și membri de familie evacuați recent din Fâșia Gaza au sosit duminică dimineață în România, prin intermediul unui zbor realizat cu sprijinul Ministerului Apărării Naționale. Grupul ar fi trebuit să revină sâmbătă după-amiază, însă prima aeronavă a armatei a avut o defecțiune tehnică și a fost trimisă un al doilea avion militar.

Cetățenii români și membrii de familie au ajuns pe teritoriul Republicii Arabe Egipt prin punctul de frontieră Rafah, în cursul zilei de 9 noiembrie, fiind preluați ulterior de către reprezentanții Ambasadei României în R.A. Egipt, potrivit News.ro.

O echipă mobilă a Celulei de Criză a MAE i-a însoțit apoi până la Cairo.

Aeronava militară care trebuia să îi aducă la București s-a defectat, fiind necesară trimiterea unei alte aeronave care să ducă piesa necesară remedierii problemei apărute.

MApN a precizat sâmbătă după-amiază că, din cauza faptului că echipa tehnică de la bordul aeronavei C-130 Hercules de la Cairo nu a reușit procurarea pe plan local a piesei de schimb pentru remedierea defecțiunii raportate, o aeronavă C-27J Spartan a decolat de pe Aeroportul Otopeni cu destinația Cairo, pentru a transporta materialele necesare.

MAE continuă dialogul cu autoritățile israeliene și egiptene în vederea facilitării evacuării și a celorlalți cetățeni români și membri de familie aflați în Fâșia Gaza, în funcție de evoluțiile din teren și de acordul părților implicate.

„În prezent, trei echipe consulare mobile din cadrul Unității de Reacție Rapidă a Celulei de Criză MAE se află în R.A. Egipt, în vederea sprijinirii demersurilor specifice în teren”, a precizat instituția.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,24
Cer senin
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Mon
15
Tue
14
Wed
12
Thu
11
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău