VIDEO | Cea mai mare paradă militară din istoria RP Chineze

  • 01 Octombrie 2019 19:31
VIDEO | Cea mai mare paradă militară din istoria RP Chineze

15 mii de militari și sute de piese de echipament, inclusiv tancuri, lansatoare de rachete și avioane de luptă, au participat la o amplă paradă militară în piața Tien An Men, locul în care Mao Tse Dung a anunțat public, în urmă cu exact 70 de ani, proclamarea Republicii Populare Chineze, dar și unde a avut loc - și a fost înnăbușită sângeros - mișcarea pro-democrație din 1989.

Parada de anul acesta a fost cea mai mare din istoria țării, la ea au participat 15.000 de militari în 59 de formații, 160 de aeronave și 580 piese de echipament. La paradă au participat și 1000 de militari străini, inclusiv din Afganistan.

Prezent la ceremonii, președintele Xi Jinping, îmbrăcat într-un costum-uniformă similar cu cele purtate de Mao, a ținut un discurs în care a spus că țara va menține calea dezvoltării pașnice, dar armata îi va apăra suveranitatea și securitatea. Xi Jinping, considerat de unii analiști drept cel mai puternic lider chinez de după Mao, a adăugat că Beijingul trebuie să promoveze dezvoltarea pașnică a relațiilor cu Taiwan, insulă în care s-au retras, la sfârșitul războiului civil din anii 40, forțele naționaliste care s-au luptat cu cele comuniste.

Aniversarea a 70 de ani de comunism are loc și in contextul în care în Hong Kong se desfășoară de câteva luni manifestații pro-democrație, iar astăzi în insulă se înregistrează o amplă mobilizare a forțelor de ordine, pentru a împiedica protestatarii să umbrească sărbătoarea națională. Pe de altă parte, China a fost criticată în ultima perioadă pentru abuzuri comise de autorități împotriva minorității musulmane. Țara este afectată și de un război comercial cu Statele Unite.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:87 %
Vint:5,14 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău