VIDEO | „Ce veți face când veți ieși afară? ”; „Am scris aici o listă cu mâncare”. Cum este trăită copilăria în orașul subteran din Mariupol

  • 19 Aprilie 2022 11:43
VIDEO | „Ce veți face când veți ieși afară? ”; „Am scris aici o listă cu mâncare”. Cum este trăită copilăria în orașul subteran din Mariupol

O mie de civili se ascund în adăposturile subterane de sub uzina de oțel Azovstal din Mariupol, bombardată de ruși. Cei mai mulți ar fi femei cu copii și persoane în vârstă. S-au refugiat acolo pentru că în ultima săptămână au avut loc lupte de stradă, forțele ruse încearcând să preia controlul deplin asupra orașului.

 

"Încercăm să nu fim speriați. Când trag, aici, la noi, se cutremură totul", povestește un băiețel, se arată în imaginile video publiccate de digi24.ro.

O fată spune că a venit acolo cu mama. "Înainte stăteam în alt buncăr, dar acolo pe 2 martie a căzut un proiectil", a povestit ea. Fata a adăugat că își dorește să știe că bunica și sora ei "sunt bine, că sunt vii".

Copiii afirmă că au jucării cu care să se joace: "Ne aduc multe jucării aici. Și cu telefoanele".

Întrebați dacă ar vrea să iasa la suprafață, ei au răspuns în cor: "Da, da! Ne dorim mult!"

"Ce veți face când veți ieși afară?", i-a întrebat Anton Gerashchenko, consilier al ministrului de Interne al Ucrainei, care a stat de vorbă cu copiii ascunși în buncărele de la Azovstal. "Am scris aici o listă cu mâncare", i-a răspuns repede o fetiță.

"De curând a fost ziua mea și mami și tati mi-au promis, când vom ieși, că îmi vor cumpăra un cadou frumos," adaugă un băiat.

Un comandant al regimentului Azov a atras atenția printr-o postare pe Telegram că rușii trag intenționat asupra uzinei Azovstal, unde se adăpostesc „oameni de toate vârstele, femei, copii și familii ale apărătorilor din Mariupol”.

Locotenent-colonelul Denis Prokopenko este comandantul uneia dintre unitățile ucrainene care apără orașul-port Mariupol.

Denis Prokopenko: "Sunt comandantul regimentului Azov, Denis Prokopenko. Fac apel la liderii lumii. Chiar acum, la Mariupol, la fabrica de oțel „Azovstal” se adăpostesc sute de civili. Sunt oameni de toate vârstele, femei, copii, familiile apărătorilor Mariupolului. Se adăpostesc în subsoluri și buncăre de „pacea rusească”.

Singurul adăpost pe care l-au găsit este lângă soldații ucraineni care încă apără orașul de invadatorii ruși. Forțele ruse de ocupație și împuterniciții lor din republicile separatiste știu asta, știu despre civili și cu toate acestea continuă să tragă asupra fabricii. Ei folosesc bombe aruncate din avion, rachete, bombe de distrugere a buncărelor, toate tipurile de artilerie, atât terestre, cât și navale, pentru atacuri fără discriminare.

Teatrul orașului, maternitatea, școlile, grădinițele, spitalele, casele au fost distruse de cei care acum spun că le oferă civililor posibilitatea evacuare și siguranță."

"Ne-ați luat totul, măcar lăsați-ne viața! Lăsați-ne să trăim încă puțin! Noi suntem bătrâni, dar copiii noștri, am dori ca ei să crească", este apelul unei femei în vârstă.

"Vreau ca toți cei care văd acest video să ne ajute să ajungem pe un coridor umanitar, să ieșim de aici în siguranță, vii. Suntem toți oameni pașnici. Și toți cei care au provocat acest război, care ne-au adus războiul, îmi doresc din toată inima să afle de toată durerea pe care ne-au creat-o, copiii lor trebuie să afle totul", a declarat o femeie tânără, cu un copil în brațe.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău