VIDEO | Ce au arătat cele cinci zboruri ale elicopterului Ingenuity pe Marte

  • 10 Mai 2021 15:10
VIDEO  | Ce au arătat cele cinci zboruri ale elicopterului Ingenuity pe Marte

Micul elicopter Ingenuity a reușit cu succes cinci zboruri pe Marte și cei de la NASA l-au ridicat în rang: nu va mai fi un simplu aparat de test, ci va ajuta roverul Perseverance în experimentele sale științifice. Ingenuity este un succes și a dovedit că o mică aeronavă se poate ridica de la sol pe o altă planetă. Micul elicopter este însă important din mai multe motive și poate schimba viitorul explorării altor corpuri cerești, transmite hotnews.ro.

Potrivit sursei citate, primul zbor a fost pe 19 aprilie, Ingenuity s-a ridicat la 3 metri și a zburat 39 de secunde, iar al cincilea zbor a fost pe 7 mai, mica aeronavă s-a ridicat la 10 metri și a zburat la un nou punct situat la 130 de metri de cel la care a început și terminat zborurile anterioare. De la zbor la zbor a fost tot mai bine, crescând timpii cât a stat în aer, dar și distanța parcursă.

NASA a dovedit că poate adăuga ”dimensiunea aeriană” explorărilor făcute cu succes de diversele rovere în ultimii 24 de ani pe Marte. Ingenuity a fost gândit ca simplu experiment la început, el neavând aparatură științifică la bord, dar după zboruri realizate cu succes mica aeronavă va seconda roverul în munca sa și deci primește un rol esențial în misiune.
 
 
Misiunea principală este de a găsi urme de viață fosilă pe Marte, iar Ingenuity poate ajuta zburând deasupra locurilor de interes științific care sunt inaccesibile roverului. Va putea face fotografii aeriene pentru a ajuta Perseverance să aleagă cea mai simplă rută prin solul pietros din Jezero Crater, spre exemplu, așadar Ingenuity va fi un fel de ”cercetaș” care va face zboruri de recunoaștere aeriană
În luna mai mini-elicopterul va face încă unul - două zboruri, dar nu este clar cât vor mai rezista bateriile la temperaturile ce pot ajunge la -100 de grade în nopțile marțiene.
 
Experimentul Ingenuity a costat 85 milioane dolari, ceea ce înseamnă cam 3% din totalul costului misiunii Perseverance (2,7 miliarde dolari). Acum șase ani, cei care au venit cu ideea acestui elicopter au muncit mult pentru a-i convinge pe șefii de la NASA că micul elicopter merita un loc în ”burta” roverului, înțesată de super aparatură științifică. Acum este clar că a meritat, măcar și pentru că despre Ingenuity s-a vorbit și scris mai mult decât despre restul experimentelor la un loc. Clar însă că va fi timp și pentru ele, mai ales dacă vor fi descoperiri importante.
 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora exactă * Știri
Meteo Chișinău
9,4
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău