VIDEO | Bogdan Aurescu: Suntem solidari cu poporul R.Moldova. În această seară Guvernul va decide cuantumul ajutorului care urmează a fi acordat Chișinăului
-
30 Aprilie 2020 15:51
Ministrul român al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a susținut o conferință de presă comună cu omologul său de la Chișinău, Oleg Țulea, în contextul sprijinului oferit de România Republicii Moldova pentru lupta împotriva răspândirii noului coronavirus. O echipă de 42 de medici și 10 paramedici, precum și mai multe echipamente medicale au ajuns astăzi la Chișinău.
Ministrul de externe de la București a reiterat necesitatea ca autoritățile de la Chișinău să continue reformele esențiale pentru dezvoltarea democratică a Republicii Moldova și avansarea în parcursul său european. Bogdan Aurescu a reconfirmat angajamentul ferm al României pentru sprijinirea unui parcurs european ireversibil al Republicii Moldova, continuând să urmărească cu prioritate respectarea intereselor și așteptărilor legitime ale cetățenilor din Republica Moldova.
”
” Am revenit la Chișinău într-un context marcat de criza provocată de pandemia de COVID-19 pentru a transmite încă o dată un mesaj ferm de sprijin pentru toți cetățenii R. Moldova. Așa cum a făcut-o de fiecare dată, România este și acum alături de Dumneavoastră. Vreau să reiterez din numele României mesajul de condoleanțe tuturor celor care au pierdut oameni dragi în această criză. Însănătoșire grabnică celor bolnavi. Suntem solidari cu poporul R.Moldova în fața acestei încercări dificile. Tocmai de aceea, pentru a arăta această solidaritate, președintele Klaus Iohannis, premierul Ludovic Orban, Guvernul, au decis inițierea acestei misiuni medicale. Sunt profund recunoscător personalului medical care va lupta aici în prima linie în lupta cu noul coronavirus. În această seară Guvernul va decide cuantumul ajutorului care urmează a fi acordat R. Moldova. Este vorba de 500 de mii de măști, de 50 de mii de combinezoane și medicamente.
Cred cu tărie că aceste măsuri de sprijin reprezintă cea mai sinceră expresie și cea mai convingătoare dovadă că între România și R. Moldova există o relație specială bazată pe comunitatea de limbă, de cultură, și e istorie.
Locul firesc al R. Moldova este în marea familie europeană. Este singura opțiune viabilă pentru viitorul prosper și sigur al cetățenilor R. Moldova. Pe 27 aprilie am marcat 10 ani de semnarea Parteneriatului Strategic privind integrarea europeană a R. Moldova. Ne-am fi dorit să marcăm acest moment într-un mod diferit, care să ne permită să privim cu responsabilitate și pragmatism spre viitor așa încât prin eforturi comune să menținem și să consolidăm parcursul european al R. Moldova. Și pentru că partenerii strategici sunt pentru a spune lucrurilor pe nume atât la bine cât și la rău, trebuie să spunem și lucrurile care nu merg, alături de cele care funcționează. România va sprijini în continuare R. Moldova în acest efort de integrare europeană. Dar este nevoie de reforme și de evoluții concrete, pe care din păcate, în ultimele luni, din diverse motive, mai mult sau mai puțin obiective, nu le-am putut întâlni. Pe acest fundal poziția României față de R. Moldova rămâne aceea pe care am anunțat-o în noiembrie 2019, inclusiv mai recent, inclusiv pe 27 aprilie. Este nevoie de intensificarea reformelor necesare apropierii de UE și intensificării pe deplin a principiilor democratice și statului de drept. De aceea sprijinul României, sprijinul UE va fi în continuare strict condiționat de efectuarea acestor reforme esențiale pentru dezvoltarea democratică a R. Moldova.
UE a fost, este și va rămâne un partener indispensabil pentru R. Moldova, așa de altfel cum a demonstrat-o recent prin pachetele de asistență în contextul pandemiei de COVID-19. Mă refer aici la cele 87 de milioane de euro care reprezintă un ajutor destinat procurării de materiale medicale, dar și la un suport de 100 de milioane de Euro, anunțat recent de Comisia Europeană.
De asemenea am discutat astăzi pe scurt, dar destul de cuprinzător, adică pe esența lucrurilor, evoluțiile în dosarul transnistrean. Reiterez, că orice soluție din acest dosar, din punctul de vedere al României, trebuie să respecte pe deplin integritatea teritorială a R. Moldova, în cadrul granițelor sale recunoscute internațional, și în același timp cu neafectarea vectorului său european.
În încheiere, pornind de la recunoașterea caracterului legitim al așteptărilor cetățenilor R. Moldova pentru un trai prosper, într-un stat stabil și democratic, cu instituții publice moderne și o justiție independentă, România va continua să susțină îndeplinirea obiectivului fundamental, reprezentat de integrarea europeană a R. Moldova, singura în măsură să asigure dezvoltarea economică, socială, sigură a R. Moldova în beneficiul direct al cetățenilor săi”, a declarat Bogdan Aurescu.
„Noi apreciem înalt acest ajutor frățesc din partea României, care va fi de mare folos pentru cadrele medicale și pentru cetățenii R. Moldova, pentru ca împreună să depăși perioada extrem de dificilă prin care trecem”, a declarat ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene de la Chișinău, Oleg Țulea.
Oleg Țulea a mulțumit autorităților române pentru tot ajutorul pe care l-au acordat R. Moldova în această perioadă, inclusiv organizarea coridoarelor de transport rutier pe teritoriul României, care au permis repatrierea a mii de cetățeni moldoveni, organizarea unor curse charter de către operatorii din România și Guvernul de la București. Diplomatul a declarat că și R. Moldova este gata să sprijine România în lupta împotriva noului coronavirus.
Cei doi diplomați au făcut un schimb de opinii pe marginea chestiunilor de pe agenda bilaterală.
”Am subliniat interesul nostru pentru relansarea contactelor directe și dialogului dintre Chișinău și București, în vederea consolidării relațiilor speciale dintre cele două state, care se bazează pe comunitatea de istorie, limbă și cultură”, a punctat ministrul de externe de la Chișinău.
Oleg Țulea a subliniat importanța sprijinului oferit de România pentru parcursul european al Republicii Moldova, precum și a proiectelor energetice comune, cum este construcția gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău și interconectarea liniilor electrice Isaccea-Vulcănești-Chișinău.