VIDEO | Bogdan Aurescu: Republica Moldova are nevoie de granturi acum, nu de împrumuturi

  • 21 Noiembrie 2022 13:53
VIDEO | Bogdan Aurescu: Republica Moldova are nevoie de granturi acum, nu de împrumuturi

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat luni, 21 noiembrie, înaintea Conferinței ministeriale a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, desfășurată la Paris, că această țară are nevoie de granturi pentru a cumpăra energie de pe piață.

El a reamintit că, în cadrul Conferinței ministeriale a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, desfășurată pe 15 iulie, la București, s-a obținut un sprijin în valoare totală de 615 milioane euro, dintre care 432,3 milioane euro asistență sub formă de granturi.

"Cred că este foarte important ca această conferință să ofere în continuare ajutor financiar. La București am adunat 650 de milioane de euro, dintre care 432 de milioane de euro sub formă de granturi. Republica Moldova are nevoie de granturi acum, nu de împrumuturi, pentru a cumpăra energie de pe piață. Acesta este, probabil, cel mai important obiectiv acum. Al doilea, la fel de important, este acordarea susținerii în vederea implementării reformelor necesare în procesul de integrare europeană", a spus ministrul român.

Aurescu a precizat că din cauza bombardamentelor din Ucraina, Moldova nu a mai putut importa electricitate din această țară. Începând cu 14 octombrie, România a început să furnizeze electricitate Republicii Moldova, iar țara noastră asigură în prezent 80-90% din necesar.

Ministrul român a subliniat că un alt obiectiv important al conferinței îl reprezintă susținerea procesului de reformă, deoarece guvernul de la Chișinău este hotărât să implementeze "un plan ambițios de reforme".

"Îndeplinirea acestui obiectiv este foarte importantă, deoarece în baza acestuia, Republica Moldova poate face pasul următor: începerea negocierilor de aderare. Iar această platformă, împreună cu cele șase grupuri de lucru, este pregătită să ajute Republica Moldova, cu expertiză, în vederea atingerii acestor obiective", a spus el.

Potrivit șefului diplomației române, evenimentul de luni este un "puternic semnal politic de susținere", având în vederea "amploarea provocărilor" cu care se confruntă Republica Moldova.

"Aceasta a fost țara cea mai afectată, după Ucraina, de războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei. Moldova și-a arătat solidaritatea cu Ucraina, a ajutat-o. A continuat procesul de reformă, ceea este important pentru procesul de integrare. Din acest motiv trebuie să susținem în continuare Republica Moldova, pe termen scurt, mediu și lung, atât cât va fi necesar. Aceasta este cel mai important moment în ce privește susținerea comunității internaționale pentru Republica Moldova. România își va îndeplini datoria ", a afirmat Bogdan Aurescu.

Ministrul român al Afacerilor Externe coprezidează luni, la Paris, cea de-a treia Conferință ministerială a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, instrument permanent de sprijin creat la inițiativa miniștrilor de externe ai României, Germaniei și Franței în primăvara acestui an pentru a mobiliza contribuțiile financiare ale comunității internaționale și pentru a sprijini reformele necesare pentru aderarea la UE.

Reuniunea de la Paris are loc în contextul în care Republica Moldova se confruntă cu provocări majore de ordin energetic, economic, umanitar și la adresa rezilienței sale, pe fondul războiului brutal de agresiune purtat de Federația Rusă împotriva Ucrainei, a anunțat MAE.

Potrivit sursei citate, ministrul Bogdan Aurescu va sublinia că principala necesitate a Republicii Moldova o reprezintă la acest moment obținerea, din partea partenerilor internaționali, de asistență financiară necesară pentru achiziții de gaz și de electricitate.

"De asemenea, șeful diplomației române va informa cu privire la măsurile de asistență întreprinse de România, precum sprijinul bugetar direct acordat recent în valoare de 10 milioane de euro, reacția promptă a Bucureștiului pentru facilitarea livrărilor substanțiale de curent electric începând cu 14 octombrie 2022, precum și referitor la inițierea implementării Acordului privind asistența financiară nerambursabilă în valoare de 100 de milioane de euro acordată Republicii Moldova de către România. Nu în ultimul rând, ministrul Aurescu va evidenția că Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova va rămâne în centrul eforturilor internaționale menite să acorde asistență Chișinăului pentru construirea unei democrații stabile, prospere și reziliente", a transmis MAE. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:3,09 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău