VIDEO | Atac armat într-un centru comercial din SUA soldat cu 20 de morți și 26 de răniți. Atacatorul denunță o "invazie hispanică a Texas-ului"

  • 04 August 2019 10:29
VIDEO | Atac armat într-un centru comercial din SUA soldat cu 20 de morți și 26 de răniți. Atacatorul denunță o

Un tânăr de 21 de ani a deschis focul sâmbătă în zona hypermarketului Walmart din El Paso (Texas), frecventat de comunitatea hispanică. Înainde de a fi arestat, el a ucis 20 de persoane și a rănit alte 26, scrie Agerpres, citând AFP. 

Poliția suspectează un atac cu caracter rasist, ucigașul lăsând un manifest în care denunță "o invazie hispanică a Texas-ului".

O parte dintre răniți se află în stare critică.

Conform poliției americane, ucigașul a lăsat un manifest al cărui conținut indică o posibilă legătură cu "o crimă motivată de ură", sintagmă care în SUA face referire la atacuri îndreptate asupra unor persoane pe motive care țin de culoare, origine sau religie.

Textul care circulă pe internet denunță "o invazie hispanică a Texas-ului"' și face referire la atacul asupra moscheilor din Christchurch, Noua Zeelandă de pe 15 martie, soldat cu 51 de morți.

"Această zi, care ar fi trebuit să fie o zi normală pentru persoanele venite să facă cumpărături, s-a transformat într-una din cele mai sângeroase din istoria Texasului", a declarat guvernatorul statului Greg Abbott în cadrul unei conferințe de presă.

Locuitorii din El Paso, oraș situat la frontiera cu Mexicul, au răspuns în număr mare la apelul de a dona sânge pentru răniții internați în mai multe spitale.

"Avem 11 victime cu vârste cuprinse între 35 și 82 de ani în spitalul nostru", a declarat pentru CNN David Shimp, directorul centrului medical Del Sol. "Nouă sunt în stare critică, iar dintre aceștia trei se zbat între viață și moarte", a precizat Shimp.

În presă au apărut informații conform cărora numele atacatorului, originar din apropierea orașului Dallas, este Patrick Crusius.

Într-o înregistrare a camerelor de supraveghere făcută publică de canalul local KTSM se poate observa cum atacatorul înarmat și cu cască antifon pe urechi pătrunde în hipermarket.

Magazinul tocmai scosese la vânzare rechizite școlare și, conform estimărilor poliției, în momentul producerii atacului între 1.000 și 3.000 de clienți se grăbeau să își facă cumpărăturile.

Înregistrări ale mai multor persoane aflate în zonă în momentul producerii atacului conțin scene de panică în care se pot vedea clienți care aleargă pentru a se adăposti, iar pe jos pot fi zărite cadavre, în timp ce în altele, filmate în zona comercială, se audă împușcături la intervale regulate.

Robert Curado a declarat pentru ziarul El Paso Times că s-a ascuns împreună cu mama sa între două distribuitoare de la intrarea în Walmart. "Bărbatul a încercat să tragă asupra mea de sus, dar m-a ratat pentru că m-am trântit la pământ", a povestit Curado, care a mai declarat că arma atacatorului era o mitralieră AK-47.

Președintele mexican Andres Manuel Lopez Obrador a anunțat că printre cele 20 de victime se numără și 3 mexicani și a transmis condoleanțe familiilor victimelor, conform Reuters.

Într-o postare pe Twitter, ministrul de externe Marcelo Ebrard a anunțat că în atacul armat din El Paso au fost răniți 6 mexicani, printre care și o fată de 10 ani.

Atacul armat din El Paso este al 249-lea de acest tip comis de la începutul anului, în care și-au pierdut viață mai mult de 4 persoane, conform ONG-ului Gun Violence Archives.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău