VIDEO | Armata rusă îi provoacă pe „bărbații adevărați” să renunțe la viața banală și să lupte în Ucraina

  • 20 Aprilie 2023 13:22
VIDEO | Armata rusă îi provoacă pe „bărbații adevărați” să renunțe la viața banală și să lupte în Ucraina

Armata rusă a lansat o campanie susținută de un clip video pentru a atrage mai mulți soldați profesioniști să lupte în Ucraina, prin care îi provoacă pe cei interesați să demonstreze că sunt „bărbați adevărați" și să dea viață civilă monotonă pe câmpul de luptă, potrivit The Guardian, citat de hotnews.ro.

După pierderi semnificative de trupe pe câmpul de luptă, Moscova încearcă să recruteze până la 400.000 de soldați, pe bază de voluntariat, pentru a face față mult-așteptatei contraofensive ucrainene, potrivit serviciilor de informații militare britanice.

Clipul video a fost difuzat până acum pe principalele rețele de socializare rusești.

Bărbații sunt invitați să aleagă un alt drum în viață și să semneze un contract cu Ministerul rus al Apărării pentru un salariu începând de la 204.000 de ruble (2.495 de dolari) pe lună.

 

„Asta e calea pe care o alegi?”

Videoclipul începe prin a arăta un bărbat într-un supermarket îmbrăcat în uniformă militară care ține în mână o mitralieră.

Apoi, bărbatul este prezentat în uniforma de agent de securitate al unui supermarket, cu întrebarea: „Acesta este genul de apărător pe care ai visat să devii?".

În continuare, în videoclip, un bărbat se plimbă prin ceață alături de alți soldați pe ceea ce pare a fi un câmp de luptă.

Apoi este prezentat ca un instructor de sală de sport care ajută un client să ridice greutăți.

„Aici se află cu adevărat forța ta?", este întrebat privitorul, înainte de a trece la un șofer de taxi care ia o cursă alături de întrebarea: „Asta e calea pe care o alegi?”.

Taximetristul se transformă ulterior într-un soldat pe câmpul de luptă.

„Ești un bărbat. Fii unul", conchide reclama.

„Țara ta are nevoie de tine!”

Din cauza lipsei de trupe, Rusia încearcă să angajeze forțe noi folosindu-se inclusiv de conturile Vkontakte (rețea rusă de socializare) ale bibliotecilor și chiar a grădinițelor, scrie Novaya Gazeta, potrivit Ukrainska Pravda.

Săptămâna trecută, Vladimir Putin a semnat o lege privind citațiile electronice care face mult mai ușoară chemarea rușilor la război. Dar Kremlinul nu este încă pregătit să anunțe un al doilea val de mobilizare, astfel că autoritățile încearcă să rezolve penuria de forță umană în front cu contractori și voluntari.

„Am găsit 75.000 de reclame pe Vkontakte care îndeamnă oamenii să meargă pe front, iar 70% dintre ele au apărut în ultimele două luni. Postările sunt publicate în conturile spitalelor, centrelor de angajare, bibliotecilor și chiar a grădinițelor”, scrie Novaya Gazeta.

Aproape 90% din toate reclamele pentru contracte de la Ministerul Apărării, dar sunt și postări despre căutarea de voluntari și recrutare pentru compania militară privată Wagner.

„Serviciul prin contract – alegerea bărbaților adevărați!”, „Serviciul militar – stabilitate și încredere în viață!” și „Țara ta are nevoie de tine!”.

Mii de postări

Novaya Gazeta a găsit aproape 20.000 de postări publicitare în publicații de știri, precum și pe grupurile de căutare a locurilor de muncă.

Cel puțin 650 de posturi vacante sunt postate pe HeadHunter, un site popular de căutare de locuri de muncă din Rusia. Restul anunțurilor au fost publicate în grupuri fără un subiect clar.

Speculații despre faptul că armata rusă ar fi rămas fără rezerve au apărut încă de la începutul toamnei anului trecut, însă ulterior ministerul condus de Serghei Șoigu a aruncat în luptă recruții încorporați ca parte a mobilizării „parțiale” decretate de Vladimir Putin pe 21 septembrie.

Aceste noi trupe au suferit însă pierderi colosale în timpul lunilor de iarnă, când armata rusă a încercat fără succes să captureze orașul Bahmut, lansând totodată alte ofensive de amploare mai redusă înspre localități din jurul său.

În aceste condiții au apărut zvonuri tot mai persistente potrivit cărora Putin s-ar pregăti să declanșeze un nou val al mobilizării, chiar dacă acesta nu va fi anunțat oficial, ci implementat la nivel local de autoritățile militare ruse și guvernatorii diferitelor regiuni.

Vinerea trecută Putin a promulgat o lege care facilitează încorporarea rușilor în forțele armate, după ce un proiect legislativ în acest sens a fost adoptat în regim de urgență de către parlamentul rus.

Vizita pe care președintele rus Vladimir Putin ar fi făcut-o în urmă cu câteva zile comandanților săi din sudul Ucrainei a oferit un nou potențial indiciu despre pierderile grele suferite de trupele de invazie, notează ministerul britanic al Apărării în ultima sa evaluare.

Ministerul de la Londra face referire în evaluarea sa întocmită pe baza rapoartelor serviciilor de informații britanice la comunicatul de presă remis marți de Kremlin cu privire la vizita pe care Putin ar fi efectuat-o, remarcând că aceasta a descris deplasarea ca fiind făcută la „Grupul de Forțe Nipru”.

Analiștii militari britanici subliniază că aceasta este una dintre primele referințe făcute vreodată de Rusia la existența unui „Grup de Forțe Nipru” (GFN), comandanții militari de la Moscova folosind termenul de „grup de forțe” într-un mod foarte specific, pentru a face referire la o formațiune operațională mare, organizată pe sarcini de luptă.

La începutul invaziei declanșate de Putin forțele rusești au fost organizate în grupări de forțe aliniate fiecare districtelor militare de care aparțineau în Rusia, ca de exemplu Grupul de Forțe Vest sau Centru.

Asemănarea cu armata germană în timpul invaziei Rusiei

„Existența unui Grup de Forțe Nipru sugerează că organizarea inițială a forțelor a evoluat, probabil din cauza pierderilor grele. Misiunea GFN este probabil să apere sectorul sudic al zonei ocupate, și mai ales flancul de sud-vest care în prezent este delimitat de râul Nipru”, conchide evaluarea britanică asupra războiului din Ucraina.

În mod interesant, o situație asemănătoare a avut loc și în timpul celui de-al Doilea Război Mondial cu armata germană în timpul invaziei Rusiei, care inițial a fost organizată în trei mari grupări de forțe: Nord, Centru și Sud. După înfrângerile devastatoare cu pierderi grele suferite începând cu iarna lui 1942, și cu precădere în 1943, unele grupări de unități ale Wehrmacht-ului au început să fie redenumite după frontul local pe care luptau.

În ultimele faze ale războiului unele corpuri ale armatei germane au ajuns să fie denumite inclusiv după comandanții din fruntea acestora, ca de exemplu „Detașamentul de armată Steiner” care a fost însărcinat cu spargerea încercuirii Berlinului în ultimele zile ale conflictului.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski dar și oficiali militari de la Kiev, au justificat în mod repetat refuzul de a ordona retragerea de la Bahmut, epicentrul luptelor din Ucraina de luni de zile, prin faptul că trupele ruse suferă pierderi uriașe comparativ cu cele ucrainene în bătăliile de aici.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:23 %
Vint:5,14 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău