VIDEO | Aproximativ 200.000 de persoane au protestat în toată Germania față de partidul de extremă dreapta AfD

  • 04 Februarie 16:15
VIDEO | Aproximativ 200.000 de persoane au protestat în toată Germania față de partidul de extremă dreapta AfD

Aproximativ 200.000 de persoane au ieșit pe străzile din Germania în cadrul unor noi proteste față de partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), potrivit The Guardian.

Sâmbătă au avut loc proteste și în Dresda, Mainz și Hanovra, semn al alarmei tot mai mari față de sprijinul public puternic pentru AfD, scrie news.ro.

Aproximativ 150.000 de persoane s-au adunat în fața clădirii parlamentului Reichstag din Berlin, unde manifestanții s-au adunat sub sloganul "Noi suntem zidul de foc" pentru a protesta față de extremismul de dreapta și pentru a-și arăta sprijinul pentru democrație.

Cancelarul Olaf Scholz a scris pe X: "Fie că este vorba de Eisenach, Homburg sau Berlin: în orașele mici și mari din întreaga țară, mulți cetățeni se reunesc pentru a demonstra împotriva uitării, a urii și a discursului instigator la ură".

El a spus că protestele au fost "un semn puternic în favoarea democrației și a constituției noastre".

Succesul AfD a stârnit îngrijorarea partidelor principale din Germania, care se tem că ar putea câștiga trei alegeri de stat în estul Germaniei în septembrie, chiar dacă sondajele recente au arătat o ușoară scădere a susținerii AfD.

Jakob Springfeld, reprezentant al ONG-ului Rețeaua de Solidaritate Saxonia, s-a declarat șocat de faptul că a fost nevoie de atât de mult timp pentru demonstrații față de extrema dreaptă, având în vedere că AfD a avut deja succes în multe comunități mai mici.

"Dar acum există un șoc. Iar faptul că această zguduială vine oferă speranță, cred eu", a spus el.

La începutul acestei săptămâni, un sondaj Forsa a arătat că sprijinul pentru AfD a scăzut sub 20% pentru prima dată din iulie, alegătorii citând demonstrațiile la nivel național împotriva extremei drepte ca fiind cea mai importantă problemă.

Potrivit sondajului, AfD a rămas pe locul al doilea, după principalul partid de opoziție, Uniunea Creștin-Democrată conservatoare, cu 32%, în timp ce social-democrații de centru-stânga ai lui Scholz s-au clasat pe locul al treilea, cu 15%.

Protestele, care se află acum în cea de-a patra săptămână, au urmat unui raport de luna trecută potrivit căruia doi membri de rang înalt ai AfD au participat la o întâlnire pentru a discuta planurile de deportare în masă a cetățenilor de origine străină. AfD a negat că propunerea ar fi reprezentat politica partidului.

Co-liderul AfD, Tino Chrupalla, a declarat pentru postul de televiziune Deutschlanfunk că, deși este "legitim să se iasă în stradă", protestatarii nu ar trebui să permită să fie folosiți pentru a distrage atenția partidelor de la problemele reale ale țării. Chrupalla a declarat că Germania include germani proveniți din familii de migranți și că partidul său nu intenționează să-i expulzeze.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Sinteza săptămânii cu Vasile State
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:2,57 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău