VIDEO | Apel la reconstruirea centrului de biatlon de la Cernihiv

  • 21 Mai 2022 12:43
VIDEO | Apel la reconstruirea centrului de biatlon de la Cernihiv

Una dintre principalele facilități de antrenament pentru biatlon și sporturi de iarnă din Ucraina încearcă să revină după distrugerea rusă, scrie într-un articol publicat pe site-ul IBU, biatlonista din Rep. Moldova, Alla Ghilenko, născută într-o localitate din apropiere de orașul Cernihiv.

Orașul Cernihiv a devenit, din păcate, faimos în ultimele luni ca unul dintre numeroasele câmpuri de luptă după invadarea Ucrainei de către Rusia. Totuși, fanii biatlonului au mai auzit numele, deoarece orașul reprezenta cu mândrie unul dintre cele mai importante centre de antrenament, pentru sporturile nordice și în special biatlon, din Ucraina.  

Alla Ghilenko este ambasadoare a Uniunii Internaționale de Biatlon (IBU). Ea spune că a decis să se implice în restabilirea acestui centru după ce un grup de sportivi și antrenori locali a făcut apel pentru a cere ajutor. De aici de la Cernihiv, vin o serie de campioni ucraineni la sporturi de iarnă din toate timpurile: Valentina Tserbe-Nessina, Andriy Deryzemlya, Sergii Semenov și Artem Pryma, pentru a numi câțiva.

Sportiva originară din Ucraina, dar care din 2017 reprezintă Rep. Moldova pe arena internațională mărturisește că a vizitat această unitate în 2019, pentru o poveste video despre echipa ucraineană de biatlon.

Același loc în care am văzut râsete, pasiune și dăruire este acum aproape de nerecunoscut: bombele au distrus majoritatea clădirilor în care aveau loc logistica, depozitarea și antrenamentele în interior, în timp ce pista de ski cu role este acum prea periculoasă pentru a fi folosită”, scrie Alla Ghilenko.

Una dintre marele speranțe ale biatlonului ucrainean, Darya Blashko, se antrena chiar în acea unitate la întoarcerea de la Beijing 2022, când a izbucnit războiul și a fost forțată să se ascundă într-un adăpost din baza de antrenament.

Alla Ghilenko, sportivă care a concurat la ultimele Jocuri Olimpice de la Beijing pentru Rep. Moldova, coordonează operațiunea de strângere de fonduri pentru renașterea centrului sportiv de la Cernihiv.

Mai multe detalii pe site-ul IBU.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:0,51 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău