VIDEO | Animalele din Siberia fug de incendiile din Taiga și caută adăpost mai aproape de oameni
-
10 August 2019 16:54
Animalele sălbatice caută hrană în satele din toată Siberia, în timp ce experții în climă avertizează asupra incendiilor care vor fi din ce în ce mai grave în fiecare an din cauza creșterii temperaturilor, cu 10 grade Celsius peste medie, potrivit mass-mediei locale.
Animalele sălbatice se îndreaptă către oameni în timp ce scapă de pădurea asemănătoare cu camerele de gaz, iar focurile sălbatice continuă să se răstoarne pe aproape 3 milioane de hectare. Urșii și vulpile fug de taiga, în timp ce animalele mai mici se sufocă din cauza fumului.
În timp ce președintele Putin a ordonat Ministerului Apărării ca armata să se implice în stingerea incendiilor, nu există un sistem care să ajute animalele sălbatice.
Tot ce pot face este să fugă și să caute mâncare în altă parte, locuitorii încearcă să facă tot ce pot pentru a le ajuta.
Astfel, un martor ocular a filmat o familie de vulpi care fugeau din calea dezastrului. Animalele supraviețuitoare încearcă să găsească un loc sigur și hrană și, în primul rând, apă. Biologii și ecologii avertizează că o întâlnire cu prădătorii, mai ales acum când animalele sunt stresate, pot fi periculoase și recomandă oamenilor să își păstreze distanța.
Chiar și Arcticul este în flăcări, fiind învăluită într-o o pătură de fum o zonă mai mare decât Uniunea Europeană, iar în mai multe zone mari din Siberia a fost decretată starea de urgență.
De asemenea, experții au emis avertismente cu privire la o schimbare majoră a climatului în Siberia.
MaKsim Iakovenko, șeful Serviciului Federal rus de Hidrometeorologie și Monitorizare a Mediului a declarat: „Problema esențială a fost stingerea incendiilor forestiere, așadar aș dori să spun că situația se va agrava în fiecare an din cauza schimbărilor climatice.
Temperaturile din unele regiuni siberiene au depășit deja nivelul mediu cu 8 până la 10 grade Celsius, a explicat acesta.
„Înseamnă că în viitor ne vom confrunta cu undele de căldură de durată, uscarea solurilor și astfel temperaturile vor crește, nu exponențial, dar într-un ritm semnificativ, mai mare decât în medie în întreaga lume. De aceea, situația climatică se va deteriora (în Siberia)”, a adăugat acesta.
Zona incendiilor naturale din Rusia a depășit 3 milioane de hectare, menționează MEDIAFAX
.