VIDEO | Al treilea Paște în vreme de război. Ucrainienii au sărbătorit Învierea Domnului sub focuri de armă

  • 06 Mai 11:40
VIDEO | Al treilea Paște în vreme de război. Ucrainienii au sărbătorit Învierea Domnului sub focuri de armă

Ucrainienii din estul devastat de război s-au adunat duminică la biserică pentru a marca al treilea Paște sub focuri de armă, în timp ce trupele rusești sunt tot mai aproape de a amenința unele dintre orașele cheie ale regiunii, relatează Reuters, citată de News.ro.

Luptele de pe frontul de est s-au intensificat în ultimele săptămâni, în special în jurul orașului Ceasiv Iar, în timp ce trupele Kievului așteaptă ajutorul militar american crucial pentru a respinge avansul Moscovei.

Locuitorii din Kostiantinivka, la 15 kilometri sud-vest, spun că au rămas hotărâți să sărbătorească Paștele în ciuda înrăutățirii situației de securitate din cauza invaziei Rusiei, care durează de 26 de luni.

„Am venit în 2022 și în 2023 și vom veni din nou”, a declarat Natalia Hryhorieva, în vârstă de 58 de ani, în fața unei biserici ortodoxe, în timp ce aștepta ca un preot să îi binecuvânteze coșul de Paște cu apă sfințită.

Focuri de obuze au răsunat în fundal în timpul slujbei de dimineață, în care preotul a condamnat inamicul „fără Dumnezeu” și a rostit o rugăciune pentru victoria Ucrainei.

Mai devreme, președintele Volodimir Zelenski, într-un mesaj de Paște de la Kiev, i-a îndemnat pe ucraineni să se unească în rugăciune și pentru soldații de pe linia frontului, spunând că Dumnezeu are un „steag ucrainean pe umăr”.

Kostiantinivka este unul dintre cele câteva orașe cheie deținute de ucraineni în regiunea industrializată Donețk, care ar putea deveni următoarea țintă majoră a Moscovei în cazul în care Ceasiv Iar cade, potrivit analiștilor.

Forțele rusești avansează, de asemenea, dinspre sud, după ce au capturat satul Oceretîne, a declarat duminică Ministerul rus al Apărării.

Cel puțin două persoane au fost ucise în ultimele 24 de ore după ce așezări din regiune au fost bombardate de 19 ori, a precizat guvernatorul Vadym Filashkin pe Telegram.

„Vrem ca această situație să se termine repede, astfel încât copiii noștri să se simtă liniștiți”, a declarat Nina Shyshymarieva, în vârstă de 31 de ani, alături de fiica ei cea mică. „Pentru ca ei să poată avea o copilărie”.

Soldații caută binecuvântare

În altă parte, în spatele liniei frontului, trupele ucrainene au căutat, de asemenea, un răgaz de Paște de la lupte.

Reuters a însoțit un capelan al Brigăzii 93 Mecanizate în timp ce acesta a făcut un tur al bazelor temporare, ale căror locații nu au putut fi dezvăluite, pentru a ține slujbe și a-i binecuvânta pe soldații vizibil obosiți.

Forțele ucrainene s-au trezit depășite din punct de vedere al armamentului și foarte solicitate, în timp ce Kievul se confruntă cu un inamic mai bine dotat și se străduiește să își revizuiască programul de mobilizare.

Trupele s-au bucurat de produse tradiționale de Paște oferite de cunoscuți și voluntari. Mulți au spus că și-ar fi dorit să poată sărbători cu familiile lor de acasă.

Preotul capelan, Evhen Savchenko, a declarat că slujbele precum cea a lui pot „inspira” oamenii în condițiile în care situația se înrăutățește.

„Când lucrurile sunt dificile, oamenii se întorc într-adevăr către Dumnezeu și către rugăciunea autentică. (Ei) acordă mai multă atenție aspectului spiritual”, a spus el. „Vedem asta”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:4,12 m/s
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
18
Sat
22
Arhivă Radio Chișinău