VIDEO A cincea zi de proteste în România. Peste 170.000 de oameni, în Piața Victoriei. 330.000, în toată țara

  • 04 Februarie 2017 12:14
VIDEO A cincea zi de proteste în România. Peste 170.000 de oameni, în Piața Victoriei. 330.000, în toată țara

Peste 170.000 de manifestanți se află în Piața Victoriei din București pentru a cincea zi de proteste. Peste 25.000 de oameni au participat, sâmbătă seara la un marș organizat în București și au făcut un lanț uman în jurul Palatului Parlamentului. Sunt 320.000 de oameni în stradă în toată țara.

 

UPDATE 19:35 Protestatarii au ajuns la Piața Victoriei și s-au alăturat celor care nu au mers în marș. 60.000 de oameni la protest

Protestatarii au ajuns în Piața Victoriei și s-au alăturat celorlalți manifestanți care nu au mers în marș la Palatul Parlamentului, numărul celor care au ieșit în stradă, în a cincea zi de proteste fiind, la ora transmiterii acestei știri, de 60.000. Oamenii scandează "Refuz, refuz acest abuz”, "Hoții” și "Rușine să vă fie”.

Forțe impresionate de ordine au fost aduse la Guvern, jandarmi așezați pe patru rânduri, cu scuturi și echipamente speciale fiind plasați la intrarea în Palatul Victoria.

În timpul marșului de la Palatul Parlamentului spre Piața Victoriei, protestatarii au aplaudat, fiind încurajați de la geamuri și balcoane de mii de oameni care locuiesc pe Calea Victoriei sau sunt cazați la hotelurile din zonă. Manifestanții le-au strigat "Ieșiți din casă, dacă vă pasă" și "România, trezește-te", iar un protestatar cu o portavoce le-a spus "Ce e pentru noi, e și pentru voi".

 UPDATE 18:54 Lanț uman cu aproximativ 25.000 de oameni în jurul Palatului Parlamentul: "În democrație, hoții stau la pușcărie”

Aproximativ 25.000 de oameni, majoritatea veniți în marș din Piața Victoriei pentru a cere abrogarea OUG de modificare a codurilor penale, au format un lanț uman în jurul Palatului Parlamentului, închiderea lanțului fiind aplaudată de protestatari. Manifestanții cântă „Anulați ordonanța" și scandează „În democrație, hoții stau la pușcărie”, „ALDE și PSD, aceeași mizerie”, „Nu ai fire în mustață cât vom fi aici în Piață” și "Dragnea pentru noi, Iliescu doi".

UPDATE 17:38 Aproximativ 20.000 de protestatari au ajuns la Unirii: "În România s-a legalizat hoția”, "N-ați votat, ne-au furat"

Aproximativ 20.000 de protestatari au ajuns la Unirii, unde scandează "În România s-a legalizat hoția”, "N-ați votat, ne-au furat", „Dragnea, nu uita, România nu-i a ta!”, "România, trezește-te" și "Să vă fie frică, țara se ridică”, continuând marșul spre Palatul Parlamentului, unde vor face un lanț uman în jurul clădirii și vor cere abrogarea OUG de modificare a codurilor penale.

UPDATE 15:46 Peste 10.000 de oameni protestează în Piața Victoriei

Peste 10.000 de oameni protestează, la ora transmiterii acestei știri, în Piața Victoriei față de OUG de modificare a codurilor penale. Printre protestatari este și un tânăr costumat în Zorro, iar inspirat de acesta, un manifestant a început să bată într-o tobă de jucărie și să scandeze: "Zorro e cu noi, Dragnea la gunoi". Protestatarii au pancarte pe care scrie "A fost odată un zmeu rău, PSDeu”, "DNA să vină să vă ia”, "Drag ne-ai fi la pușcărie” și "Comunismul n-a murit, este Dragnea travestit”.

Numărul manifestanților din Piața Victoriei continuă să crească, oamenii vin la protest cu steaguri, pancarte, mesaje scrise pe hârtii, vuvuzele și fluiere.

UPDATE 14:36 Numărul protestatarilor a depășit 6.000. "Am ieșit din casă pentru că ne pasă”, "Ne-ați mințit, poporul s-a trezit"

Numărul manifestanților din Piața Victoriei, în a cincea zi de proteste, a depășit 6.000, printre aceștia fiind și mulți părinți cu copii de toate vârstele. Protestatarii suflă în vuvuzele și fluiere, scandează "Am ieșit din casă pentru că ne pasă” și au pancarte pe care scrie "Ne-ați mințit, poporul s-a trezit”, "Duminică seara să vină toată țara” și "Jos corupția”.

Peste 3000 de părinți și copii cu steaguri, vuvuzele, pancarte și jucării au venit sâmbătă, în Piața Victoriei, pentru a protesta față de ordonanța de urgență prin care sunt modificare codurile penale. Copiii desenează pe pancarte și scriu, cu ajutorul părinților, mesaje, precum: "Hoții trebuie să plătească", "Vrem să învățăm ce e corect. Învățați-ne voi" și "Vreau să trăiesc în România".

Părinții le fac fotografii și îi îndeamnă să contribuie la desenarea pancartelor. "Hai, desenează ce vrei tu!", i-a spus un tată fiului său în vârstă de patru ani.

VIDEO A cincea zi de proteste în România. Peste 170.000 de oameni, în Piața Victoriei. 330.000, în toată țara

"Am venit la protest să le arătăm că ne pasă de copiii noștri. Trebuie să vadă și ei fețele astea inocente pe care vor sa le chinuie mai târziu", a spus o mama, arătând că se gândește să emigreze, soțul ei fiind bulgar.

Tatăl unei fetițe de doi ani și a unui bebeluș de câteva luni, care doarme într-un cărucior, a spus că evenimentul anunțat pe Facebook este mai degrabă o oportunitate pentru părinți.

"Am venit cu copiii să socializeze cu alți copii, iar noi să ne facem cunoscut punctul de vedere. Altfel am fi blocați în casă cu ei", a spus bărbatul, care a precizat că el solicită în primul rând anularea ordonanțelor și că este sigur că intenția Guvernului PSD de a crește salariile a fost doar o promisiune de campanie.

Primii părinți-protestatari au ajuns în Piața Victoriei în jurul orei 10.00, cu un tricolor înfășurat pe mână. Cei doi au spus că i-au explicat copilului pentru ce ies în stradă și că vor să îl învețe ce înseamnă spiritul civic.

În zona de protest a venit și o persoană care le oferă părinților și copiilor dulciuri, covrigi și portocale.

Protestele față de Ordonanța de Urgență privind modificarea codurilor penale continuă în weekend, când este așteptat cel mai mare număr de participanți.

Acțiunile de sâmbătă au început la ora 11.00, în Piața Victoriei, cu protestul părinților și copiilor, care vor să plece într-un "marș al copiilor”, cu pancarte, baloane, steaguri și bomboane. "Facem educație pentru democrație" este apelul la manifestație.

Atât sâmbătă, cât și duminică, în Capitală sunt așteptați oameni din toată țara - "toate drumurile duc la București".

De la ora 13.00, oamenii sunt chemați la protest în Piața Victoriei, de unde la ora 16.00 ar urma să pornească în marș spre Parlament, pentru a face un lanț uman în jurul clădirii.

Duminică, la "cel mai mare protest împotriva ordonanțelor de urgență”, așa cum este numit pe pagina evenimentului, în fața Guvernului sunt așteptați manifestanți din toată țara, fiind programat ca la ora 20.00 atât în țară, cât și în diaspora, în piețe să fie intonat imnul de stat, iar o oră mai târziu "fiecare participant la manifestațiile din toate orașele țării și din diaspora va ridica spre cer propria lumină aprinsă”. Până sâmbătă dimineață, aproape 40.000 de oameni își anunțaseră prezența la eveniment.

Conform mesajelor de pe paginile de Facebook ale evenimentelor pentru proteste, manifestanții plănuiesc să împartă diverse flyere pentru promovarea protestelor din weekend și să pună pancarte cu mesaje în geamuri, la propriile case. 

SURSA: News.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:6,69 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
19
Wed
13
Thu
9
Arhivă Radio Chișinău